Против логиката, но санкциите по "Магнитски" се отразиха положително

Един от големите страхове на инвеститорите е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или трябва някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някого и местните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков в първия разговор с граждани във формата „ Властта говори! Открито.“ Към него имаше 120 въпроса, зададени предварително.

Петков заяви категорично: „България вече свърши с темата „корупция“, оттук нататък имаме 0 корупция в България“. Той поясни, че продава идеята за 0 корупция в България с гаранциите на президента.
Министърът припомни, че президентът е поставил пред кабинета общи цели – нула корупция, спиране на кражбите, вземане на парите от кражбите и подпомагане на хората, които имат нужда. Отваряне към бизнеса, съзнавайки, че бизнесът дава добавената стойност, а не държавата. Ако стоите в тези рамки, няма да ви се меся в работата, им казал той.

Запитан за въздействието на санкциите по „Магнитски“ Петков заяви, че почти срещу логиката , се е оказало, че ситуацията се е отразила положително.“ Въпреки че беше удар срещу нашата правова държава откъм факта, че ние сами не можем да се справим с проблеми в посока корупция и трябваше едва ли не да го чуем отвън, защото по някакъв начин сме го изпуснали от контрол. Аз лично подкрепям министър Янаки Стоилов, абсурдно е при всичките тези неща, които излязоха наяве прокуратурата само да стои и да гледа. За мен това не е нормално. Да, имаме огромен проблем с прокуратурата, съдебната система трябва да заработи по начин, по който този тип проблеми не трябва да се обявяват отвън, трябва да се обявяват отвътре“, каза той.

И германските инвеститори и много от европейските държави и американците казаха: Ха, това, че се случи с „Магнитски“ може би е точката на преобръщане на този модел. Ние знаехме, че има проблем с корупцията, не знаехме дали ще може по някакъв начин да тръгнете в друга посока. Това че имаше „Магнитски“, това, че вашето правителство направи тези и тези стъпки точно в другата посока, за нас това е положително, показва някаква нова посока за България, защото икономическите показатели за България са перфектни, но докато имаше тази голяма корупция и този риск не смеехме да влезем.

В края на отговорите си икономическият министър каза, че за него е чест да работи за България.

„В тези 9 седмици видях, че промяната не е толкова трудна. Трябва отбор, ние сме 7 млн. души, два квартала на Ню Йорк сме, така че промяната може да стане бързо. Беше истинско удоволствие да видя, че България може да бъде променена и да бъда част от тази промяна. С удоволствие и с радост бих продължил да помагам на България по най-ефективния начин. Но много съм убеден в себе си, че единственият начин това да стане факт е да имаме свободата на действие. Ако политическите партии са готови да ни дадат тази свобода, ние ще продължим да действаме, но ако политическите интереси надделеят, няма смисъл да продължим в следващ етап, по-добре да следим нещата и когато имаме възможност за свобода, пак да влезем. Аз не мога да работя със зависимости, не може да ми се вдигне телефона и някой да ми каже да направя нещо, което аз не вярвам, че трябва да се направи.“