С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии.

Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им. Като средно увеличението ще бъде 12,5%.

„Средната пенсия ще нарасне с 64 лв. Най-ниските – от 300 на 340 лв., а максималната – 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще стане 170 лв. Нарастването в ниските етажи на размерите на пенсии ще бъде малко по-голямо – около 14,3%, докато максималната ще нарасне с по-малък процент“, обясни ресорният министър.

Служебното правителство предлага актуализацията на пенсиите да влезе в сила от октомври тази година. Той добави, че целта е пенсионерите да излязат от линията на бедност.

По данни на МТСП около 120 хил. пенсионери ще я прескочат след актуализацията. Той уточни обаче, че около 940 хил. пенсионери -ще останат под нея и след увеличението.

„Имаме предложение всички пенсионери, които са с доход под линията на бедността, която тази година е 369 лв., да бъдат подпомогнати през социалното подпомагане – във вид на пари. Няма да има пенсионер на 65 г., който да получава под линията на бедност, която догодина ще бъде 413 лв.“, посочи Донев и допълни, че условието е да нямат допълнителни доходи.

Той уточни, че добавката от 50 лв., която пенсионерите взимаха по време на пандемията, ще се включат в евентуалното увеличение, като някои ще получат дори повече от тази сума.

Преизчисляването на пенсиите ще струва на месец около 133 млн. лв. на държавния бюджет.

Донев беше категоричен - хората продължават да обедняват. Социалният министър посочи, че около 270 хил. души ще получат енергийно подпомагане през зимния сезон, като заявления ще се приемат до 31 октомври.