Нов лимит от 10 000 евро за плащания в брой спира мръсните пари в ЕС

  • 0
authorАвтор: Пламена Томева

Нов лимит от 10 000 евро за плащания в брой спира мръсните пари в ЕС

Брюксел създава агенция за борба с изпирането на средства от незаконна дейност

Брюксел се прицели в мръсните пари. Европейската комисия представи във вторник мащабен пакет от инициативи срещу прането на пари в блока след многократни скандали и провали в надзора.

Черешката в пакета от четири части е планът за създаване на нов орган на ЕС за борба с прането на пари, наречен AMLA (от англ. Anti-Money Laundering Authority). Новата агенция на ЕС трябва да се роди през следващите три години и окончателно да започне пряк надзор до 2026 г., екипирана с правомощието да налага глоби на стойност милиони евро.

Ще бъде въведен валиден за целия ЕС таван от 10 000 евро за плащания в брой. Подобни лимити вече съществуват в около две трети от държавите членки, но в различен размер. Националните тавани под 10 000 евро ще могат да останат в сила.

“Изпирането на пари представлява съвсем явна и непосредствена опасност за гражданите, демократичните институции и финансовата система. Мащабът на проблема не може да бъде подценяван и

пропуските, които престъпниците

може да използват, трябва да бъдат изчистени”,

заяви еврокомисарката по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес.

Пакетът се състои от четири законодателни предложения:

- регламент за създаване на нов орган на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма;

- регламент относно борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, сред чиито пряко приложими разпоредби са тези относно комплексната проверка на клиента и относно действителните собственици;

- шеста директива относно борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма, с която се заменя действащата Директива (ЕС) 2015/849. Нейните разпоредби относно националните надзорни органи и звената за финансово разузнаване в държавите членки ще бъдат внедрени в националното законодателство;

- преразглеждане на регламента от 2015 г. относно паричните преводи с цел да се проследяват прехвърлянията на криптоактиви.

Съществуващите национални

регистри на банковите сметки

ще бъдат свързани,

което ще ускори достъпа на звената за финансово разузнаване до сведения за банковите сметки и сейфовете.

Новата агенция на ЕС за борба с изпирането на пари ще бъде централният орган, който ще координира националните, за да се осигури коректно и неотклонно прилагане на правните норми на ЕС от страна на частния сектор. AMLA ще надзирава трансграничните финансови дейности и ще има правомощието да налага глоби. Според Европол подозрителните трансакции са свързани с около 1% от икономическата дейност на ЕС. Целта е AMLA да бъде готова до 2024 г. и да започне действителната си дейност най-късно до 2026 г. Тепърва ще бъде взето решение къде ще е базирана.

“Всеки нов скандал с изпиране на пари е още един скандал в повече и тревожен сигнал, че работата ни по запълване на празнотите в нормативната уредба на финансовата ни система все още не е свършена. През последните години постигнахме огромен напредък и понастоящем правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари са сред най-строгите в света. Сега обаче те трябва да бъдат еднакви, а прилагането им - стриктно контролирано, така че предвидените мерки да бъдат наистина ефективни”, каза при представянето на пакета Валдис Домбровскис, изпълнителен зам.-председател на ЕК с ресор “Икономика в интерес на хората”.

Понастоящем правните норми на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма обхващат само някои категории доставчици на услуги за криптоактиви. Предложената реформа ще обхване целия сектор на криптоактивите, като всички

доставчици на услуги ще са

задължени да правят

комплексна проверка на клиентите си

С измененията ще се осигури пълна проследимост на прехвърлянията на криптоактиви (биткойн и др.), така че да може да се предотвратява и разкрива евентуалното им използване за изпиране на пари или финансиране на тероризма. Освен това ще бъдат забранени анонимните портфейли с криптоактиви.

Следващият етап е законодателният пакет да бъде обсъден от Европейския парламент и Съвета на ЕС. Еврокомисията се надява на бърз процес. След като директивата бъде одобрена от институциите на ЕС и бъде внедрена в националното право, новите норми ще започнат да се прилагат.

5 причини мошениците да не

се притесняват от репресиите

Пакетът от мерки срещу прането на пари изглежда амбициозен. Законодатели и анализатори обаче предупреждават, че той може да не е достатъчен, за да премахне незаконните финанси и подозрителната дейност в размер на около 160 млрд. евро в целия блок. “Политико” събра пет причини, поради които перачите на пари може да спят спокойно въпреки репресиите на Брюксел - засега.

1. AMLA няма да бъде създадена за един ден

Новата агенция с годишен бюджет от 45 млн. евро ще наеме 250 души, които директно да контролират най-рисковите финансови институции в ЕС. Но AMLA няма да бъде създадена за един ден. Надзорният орган трябва да започне своите преки задължения едва от началото на 2026 г. Това са почти 5 г. от статуквото, което се оказа неефективно за справяне с мръсните пари. Би било по-разумно да се засилят съществуващите правомощия на Европейския банков орган (ЕБО) срещу мръсните пари и да се подобри неговата погрешна структура на управление, смята шефът на брюкселския мозъчен тръст Център за европейски политически изследвания Карел Лану. Вместо това ЕБО ще бъде лишен от правомощията си. “Ще демотивирате ЕБО да върши работата, която винаги е вършил. Защо трябва да продължи да го е грижа междувременно?”, пита Лану.

2. ЕС все още има слепи точки

Поредица скандали с мръсни пари от 2018 г. насам разкриха сляпа точка в надзора на ЕС върху банките. От години, когато вписват в националното си законодателство мерките за защита от прането на пари, правителствата ги тълкуват по различен начин . Това оставя много вратички, които престъпниците да използват в страни, които не изискват всички предприятия, като например дилъри на диаманти, да докладват за подозрителни трансакции.

Еврокомисията предлага единен правилник, който ще хармонизира правилата на блока, а AMLA ще ги контролира. Законодателните преговори за общи правила обаче може да отнемат години, а все още има столици, които не са въвели дори съществуващите правила на ЕС. През последните години Брюксел предприе репресивни мерки срещу “непослушните” в блока със заплахи от съд и наказания. Всичко това обаче също отнема твърде много време, докато евентуално даде резултат.

3. Други сектори остават уязвими

Преките отговорности на AMLA са ограничени до финансовата индустрия. Това означава, че все още ще зависи от правителствата да се справят с мръсните пари в други сектори, като хазарт, правни услуги и одит. Новият наблюдателен орган ще може да поеме надзора върху конкретни случаи, когато и ако националните власти не успеят да свършат работата си правилно. Но както показват скорошните случаи от Дания и Естония, е трудно да се определи точно къде националните надзорни органи спят. “Нито един орган на ЕС не може да надзирава всички правоприлагащи органи за борба с изпирането на пари, особено в нефинансовия сектор, като търговия със стоки, недвижими имоти, адвокати и хазарт”, казва германският евродепутат от зелените Свен Гиголд.

4. Даркнет може да заобиколи правилата

Финансите стават все по-дигитални. Така че съвсем естествено е част от пакета на ЕК да е насочена към финансовите технологии. Целта е да се въведат изисквания за оповестяване при покупка и продажба на криптоактиви в рамките на ЕС. Това означава, че всяка компания в ЕС, която прехвърля цифров актив във или извън блока, ще трябва да предостави подробности за това кой движи парите. Въпреки това интернет е глобален и правилата за разкриване все още може да бъдат избегнати през тъмната мрежа чрез китайски доставчик на криптоактиви, който да прехвърли средства в Русия например.

5. Борба за власт

Дори ако законодателите на ЕС бързо постигнат съгласие относно общите правила и състава на AMLA, съществува риск политиката за равномерно разпределение на европейските органи да забави планирания за 2024 г. старт на работата на надзорния орган. Нищо няма да може да се задейства, ако столиците не се споразумеят къде да започне строежът. Агенциите на ЕС идват с влияние и сила, като същевременно стимулират националните икономики с техните добре платени служители. Столиците са готови да се борят със зъби и нокти, за да си осигурят печалбата от дадена агенция. Наскоро това бе демонстрирано при преместването на ЕБО от Лондон в Париж.

Германската фондова индустрия BVI вече излезе с призив към правителството да се бори за това надзорният орган да бъде на нейна територия. “Германското правителство трябва да се бори Франкфурт да стане седалище на новия европейски орган”, заяви Томас Рихтер, изпълнителен директор на BVI. “Не трябва да се допуска неуспехът при местенето на ЕБО да се повтори.”

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

ДАНС от сутринта в КЕВР и в борсата, снимат им документи

От сутринта служители на ДАНС са в Комисията за енергийно и водно регулиране, но не са нахлула. Те искали документи, а от КЕВР им ги снимали. Агентите и в момента са в енергийния регулатор, тъй като документацията, която им приготвят, не била в малко количество. От КЕВР заявиха, че в комиисията е спокойно, няма напрежение