Това, което предлага служебното правителство, е всички пенсионери да получат повишение от средно 12,5%. С 14,3% ще се увеличат минималната пенсия и социалната пенсия за старост. Това заяви пред „Здравей, България“ служебният социален министър Гълъб Донев. Така няма да има изключени, каза той.

Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и на приноса на всеки един пенсионер в социалната система. Има стимул и за тези, които продължават да работят да внасят действителни вноски върху заплатите, които получават.

Ние искаме заместването от пенсията на заплатата да достигне в следващите години над 50%. Хоризонтът е до 10 г. Пенсионерите да могат да си позволяват много повече услуги и плащания, каза министърът.

Пари от бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година, увери още той. Очакваме много по-големи постъпления от социалните вноски. Всички пенсии, които ще бъдат отпускани и занапред, ще бъдат определени по този модел, така че и бъдещите пенсионери ще получават коефициент на тежест на осигурителния стаж, посочи Донев.

По отношение социалната добавка на пенсионерите над 65 г., които получават пенсия под линията на бедността, Донев каза, че в момента това, което има възможност да се предостави, е разликата между пенсията и нивото на бедност. Допълващата помощ ще се отпуска с декларация в дирекцията по социално осигуряване по местоживеене, ще се направи оценка на съвкупността от доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат тази месечна финансова подкрепа. Ако отдават апартамент под наем, ще се види какъв е доходът от този наем. Ограничението ще е и за хора, които притежават големи апартаменти над тристайни и живеят сами.

Подкрепата, на която можем да разчитаме в парламента при гледането на бюджета, е да се намери най-добрият вариант, при който всички да получат увеличение, да няма категории пенсии, които да не бъдат увеличени, да се върви към намаление на бедността. При нашия вариант 120 000 пенсионери ще преминат линията на бедност, посочи министърът.