ТЕЦ "Бобов Дол" работи и по проект за производство на електрическа енергия от зелен водород, казва изпълнителният директор на дружеството

- Инж. Спасов, имате ли поглед върху мерките в националния план за възстановяване и устойчивост? Адекватно ли е засегната енергетиката?

- Запознах се в проекта, по-скоро само с частта, която засяга енергийния сектор. Безспорно той е много амбициозен и смел, но мисля че в момента е твърде рано за оценки. Моят немалък професионален опит показва, че за съжаление в България понякога и от най-добрия план остават само красивите намерения.

Трябва да видим как този документ би се реализирал на практика. Сега е време да се захванем със сериозната работа, но ще имаме успех единствено, ако институциите, местната управа, предприятията, синдикатите и всички други заинтересовани лица обединим усилия и вложим знанията си в името на общата кауза.

- Бихте ли обобщили каква е общата кауза?

- В моите очи тя е премахване на въглищата и запазване на българските тецове чрез смяна на горивния микс. Аз и моят екип работим по изпълнението на този ангажимент.

Планът за възстановяване и устойчивост, представен от служебния кабинет, е съобразен с вижданията на ЕС по отношение на зеления преход. Стремежът за декарбонизация на икономиката действително налага мащабни реформи в енергетиката. Както споменах, процесът изисква значителни инвестиции за поетапна замяна на горивната база в електроцентралите чрез използването на алтернативни екологични енергоносители.

Планът представя вижданията на правителството и обществото най-общо за начина, по който трябва да протекат всички реформи и инвестиции, но той ни очертава общата картина. За да осъществим всяка заложена стъпка, са необходими още много разговори, разработване на проекти и най-вече сигурност във финансирането.

- Разкажете за зеления преход.

- За зеления преход и Зелената сделка се говори много. Зеленият преход е сред основните амбиции на ЕС за ограничаване на неблагоприятните ефекти на климатичните промени. Според плановете ще бъдат насочени механизми насочат приоритетно към мерки в сферата на енергетиката, транспорта и повишаване на енергийната ефективност. Мечтата на Европа е през 2050 година да се превърнем в първия климатично неутрален континент.

- В началото споменахте вариантите за замяна на въглищата. Какви са те?

- На този етап реалистично е да разглеждаме проекти за преминаване на топлофикации от въглища на природен газ, както и на биомаса. Реалистично е да се правят вятърни паркове, да се монтират фотоволтаици. Това са и проектите, по които ние сме се съсредоточили. На малко по-късен етап се надявам да стане все по-достъпно да внедряваме и водород.

ТЕЦ "Бобов Дол" работи и по проект за производство на електрическа енергия от зелен водород, но още е твърде рано за подробности. Да изградим успешно фотоволтаичния парк и тогава ще говорим по-детайлно и на тази тема.

- Какви са политиките на страната за въвеждането на зелен водород? Има ли въобще политики?

- Според интегрирания план в областта на енергетиката и климата, който обхваща периода до 2030 година, е предвидено потребление на зелен водород, който е произведен чрез използване на енергия от възобновяеми източнници, точно такъв, какъвто ТЕЦ "Бобов Дол" ще произвежда.

Като основа в развитието на водородните мощности в България е поставена цел до края на периода да се разработи пилотен проект за производство на водород с обща инсталирана мощност 20 мв. Възможността за финансирането на регионалните стратегии за прехода е уникална възможност за създаване на иноватна нисковъглеродна енергетика.