Тя беше по повод решение на Министерския съвет от днес, с което плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" вече ще са част от Натура 2000.

Това е решило правителството на заседанието си днес, а решението беше обявено на пресконференция, дадена от министрите на околната среда и икономиката - Асен Личев и Кирил Петков.

"Корал" остава към защитена зона "Ропотамо", "Кара дере" към "Шкорпиловци", а "Паша дере" към "Галата". С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346,95 ха или 0,031 % от националната територия.

С това не само ще се опази природата, но и ще се развие икономиката. "Големи фирми като "Нетфликс" и "Дисни" имат основателни причини да се настанят на българския пазар и ще могат да си снимат филмите на красивите ни морски кътчета", каза Асен Личев.

Искаме туризъм с висока добавена стойност, природният туризъм е много по-доходоносен - един турист харчи 10-17 пъти повече пари, заяви Кирил Петков. По думите му това са едни от малкото останали плажове по българското Черноморие, където може да се види истинска природа - от малкото останали дюни в Европа, има видове, които не се срещат другаде.

Петков коментира и думите на Христо Иванов, който тази сутрин в парламента похвали служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Икономическият министър потвърди, че все още не е канен повторно в новия кабинет. 

Асен Личев пък коментира, че никой не иска да кани независим министър на околната среда. "Той попринцип трябва да е противник на останалите министри, а не да защитава бизнеса", обясни той.