Временната комисия, свързана с казуса "Росенец" ще изисква редица документи от различни институции, сред които агенцията по кадастъра, ДНСК, МРРБ и министъра на транспорта, областният управител на град Бургас, както и документи, касаещи собствеността и промяната на градоустройствените планове. Tова стана ясно по време на първото заседание на комисията. 

В хода на работа на комисията ще се изискват и документи за имоти, част от които собственост фирмите “Хермес Солар” и “Стрейтлайн”. Документи от проверката, извършена от арх. Иван Нестеров, както и информация от МВР и НСО, както и доклада от ВАП и от агенцията по вписванията относно сделките с имоти в областта. Ще се изисква и информация за приватизацията на “Нефтохим”.

На заседанието на комисията присъстват представители на община Бургас, които ще бъдат излушани, сред които са инж. Чанка Коралска, която представлява Община Бургас и е зам.-кмет с ресор "строителство". Кметът на града Димитър Николов, който също беше поканен, не присъства в комисията.

“На теренът има 18 сгради и съоражения, от тях 4 имат разрешение за стоеж, 1 има разрешение за ползване, всички останали нямат никаква документация. Как общината е допусналата строителството на много незаконни обекти?”, попита председателят на комисията Калоян Янков.

Има констатирани незаконни обекти, един от който е двуетажна масивна сграда, поясни Коралска. Тя е 1-ва категория, документите са изпратени в ДНСК и оттам няма обратна връзка. Това не е е обект в правомощията на общината, тъй като е 1-ва категория, а общината отговарят по закон за обекти 4-та и 5-та категория, каза още Коралска.

Очаквайте подробности!