Влаковете по маршрута Китай – Европа стават все по-конкурентни

  • 0
authorАвтор: 24 часа онлайн

Влаковете по маршрута Китай – Европа стават все по-конкурентни

Данни на Китайската национална железопътна компания показват, че през първата половина на тази година 7377 товарни влака са превозили 707 000 стандартни контейнера по маршрута Китай-Европа, което е ръст от 43% и 52% на годишна база, както и нов рекорд. Както количеството, така и качеството на товарните влакове между Китай и Европа се подобриха, инвестициите в нова инфраструктура, като 5G се увеличиха бързо, изграждането на големи проекти, като гражданска авиация и летища, напредва гладко, а потреблението в електронната търговия расте бързо. През първата половина на тази година икономиката на Китай показа стабилен растеж и силна устойчивост, предава "Радио Китай".

Докато маршрутите продължават да се разширяват, броят на китайско-европейските влакове също продължава да се увеличава. „От един влак месечно до поне три пътувания седмично, а най-много са били осем“, каза Уан Гуоцин, управител на логистична компания в провинция Шанси. През първата половина на тази година, само от логистичния парк „Джундин“ са отпътували 74 влака и са изпратени общо 7148 контейнера, а обемът на пратките се е увеличил с 48% на годишна база.

Трансграничната мрежа от китайско-европейски влакове се простира до 168 града в 23 европейски държави и се превърна в международен обществен продукт, широко признат от страните по маршрута.

Същевременно продължават да се откриват нови линии до повече градове. В град Сиан за третото тримесечие на 25 юни броят на отделните маршрути за експресни влакове Китай-Европа се увеличи от първоначалните 7 на 10; в град Дзинхуа, провинция Джъдзян, първият влак Китай-Европа от делтата на река Яндзъ до Унгария, който беше пуснат на 7 юни, бележи официалното откриване на 18-та експресна линия по китайско-европейския маршрут в провинцията.

Разнообразието от стоки непрекъснато се обогатява, а добавената стойност на превоза с товарните влакове Китай-Европа става все по-висока. Според Чън Дънкъ, заместник-директор на центъра за товарни превози на Дзинхуа, през първата половина на годината влаковете в Джъдзян по маршрута са били 1079, а броят на доставените контейнери се е увеличил с 204,4% на годишна база. Структурата на товарите също се е променила от дребни стоки към автомобили и оборудване за производство на фотоволтаична енергия.

В момента общият брой на влаковете по линията Китай-Европа надхвърля 40 000. Ръстът се дължи на непрекъснатото подобряване на възможностите за цялостно обслужване.

Изграждането на клъстерна мрежа подобри ефективността на железопътните операции по линията Китай-Европа. Железопътното управление на Сиан откри тази година 15 влака от други провинции и 4 влака вътре в провинцията, освобождавайки контейнерите, запечатани от митниците, от инспекция на разопаковане и директно освобождавайки влаковете за товарене, в съответствие с известията за митническа инспекция и освобождаване, подобрявайки ефективността на влаковите операции.

Многоведомствената връзка подобри ефективността на митническата обработка. От началото на тази година станция Манджоули използва пълноценно мрежовите предимства на системата „цифров порт“ на 95306, за да осъществи онлайн обмен на информация с митниците, спедиторските компании и други съвместни отдели за инспекция и интермодален транспорт и да формулира подробни графици за митническата обработка. Средното време от декларацията до митническото митническата е намалено от първоначалния половин ден до по-малко от 30 минути.

Укрепване на морския железопътен комбиниран транспорт за безпроблемно свързване на влаковете по линията Китай-Европа и река Яндзъ. В края на юни Ухан за първи път пусна интермодалния влак Китай-Европа "Япония-Ухан-Монголия". Новият график спестява транспортните разходи и времето с 5 дни, а също така свързва "Един пояс, един път" и Икономическия пояс на река Яндзъ.

На 1 юли влаковете, превозващ 29,5 тона трансграничен товар за електронна търговия, беше изпратен от пристанище Алашанкоу до Малашевич, Полша.

„Транспортът на стоки с експресните влакове „Китай-Европа“ е с 80% по-бърз от морския, а цената е само около 20% от тази на въздушния транспорт. Предимства като стабилността, бързината и преференциалните цени накараха трансграничната електронна търговия през Алашанкоу да се развива бързо“, каза директор на местна компания.

В Сиан железопътният отдел и Международната пристанищна зона засилват дискусиите, за да проучат и съвместно разработят проект за международен логистичен парк и да изградят база за разпространение на потребителски стоки от висок клас в северозападния регион чрез изграждане на индустриална платформа за комбиниран железопътно-морски транспорт. В Уланчаб, Вътрешна Монголия, логистичната база Цисуму е възел за влаковете Китай-Европа, която е открила 9 маршрута и постепенно се разраства. Разчитайки на влаковете Китай-Европа, градовете във вътрешността на страната разполагат с мощен инструмент за развитие на отворената икономика като преработка на зърно, петрол, дървен материал и минерали за внос и износ.

„Като важен носител на международната верига за доставки, железопътният маршрут Китай-Европа е поел историческа мисия и играе важна роля в изграждането на нов модел на развитие с вътрешния цикъл като основна структура и взаимното насърчаване на вътрешния и международния двоен цикъл. Предстоят огромни възможности за развитие“, каза Нин Дзиджъ, заместник-директор на Държавната комисия за развитие и реформа. Той добави, че трябва да се укрепи основата за развитие, да се трансформира натрупания обем от китайско-европейските влакове в потенциал за развитие и формиране на по-силна пазарна конкурентоспособност.

Европейските държави също дават висока оценка на влаковете по линията Китай-Европа. Олаф Крюгер, председател на Германската международна железопътна организация за товарни превози (IBS), каза, че линията е от голямо значение за насърчаване на укрепването на инфраструктурното строителство и подобряването на транспортните мрежи в страните по маршрута, което ще даде направи железопътния транспорт между Европа и Китай по-стабилен. Със създаването и подобряването на сложната железопътна мрежа, търговският обмен между Европа и Китай ще се задълбочи, което допълнително ще насърчи процеса на икономическа глобализация и ще позволи на плодовете на икономическото развитие да бъдат в полза на хората от страните и регионите по протежението на маршрута.

Анджей Юхниевич, главен представител на офиса на Полската агенция за инвестиции и търговия, заяви: „През октомври миналата година първият влак между Китай и Европа, превозващ полски млечни продукти, пристигна в Ухан, Китай. Полската млечна индустрия, засегната от епидемията, откри нови бизнес възможности. По време на второто изложение Китай-ЦИЕ тази година голям брой висококачествени полски продукти достигнаха китайските потребители чрез железопътния превоз“.

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Кърджали ще бъде включен към междусистемната газова връзка Гърция-България

Кърджали ще бъде включен към междусистемната газова връзка Гърция-България

Газовата връзка за Кърджали от газопровода Гърция-България предстои, като вече се проектира станцията, от която ще се снабдяваме с природен газ, каза кметът инж. Хасан Азис. Това уверение той е получил от лицензираната фирма за разпределяне на газ в област Кърджали - "Ситигаз". Това означава, че всички обществени сгради и промишлени предприятия ще

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

Отпечатъци, датиращи отпреди около 23 000 години, пренаписват човешката история на Америка

Отпечатъци, датиращи отпреди около 23 000 години, пренаписват човешката история на Америка

Отпечатъци от стъпки, датиращи отпреди около 23 000 години, бяха открити в югозападната част на САЩ, съобщава ново научно изследване. Това навежда на мисълта, че заселването на Северна Америка с човешкия вид е започнало преди края на последната ледена епоха, предадоха световните агенции, предава БТА

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух