До момента по съдебен път държавата е събрала 34 млн. лева от дължимите пари на занимаващите се с хазарт фирми на Васил Божков, каза днес в парламента министърът на финансите Асен Василев. За 241 млн. лева върви съдебен спор, като на първа инстанция държавата печели.

Василев допълни, че за събиране остават над 693 млн, от които 136 млн. лева са лихвите. Въпросът за парите беше зададен в рамките на парламентарния контрол от депутата от "Демократична България" Мартин Димитров, който припомни, че сумата е натрупана в периода 2015-2019 година.

След като на Васил Божков бяха повдигнати редица обвинения, а лицензите на фирмите му за лотарийни билети бяха отнети, стана ясно, че дължими суми са от натрупани със задна дата от данъци, такси и лихви. Те са по съставени от комисия по хазарта 8 акта, срещу "Евробет" ООД, "Еврофутбол" ООД, "Ню Геймс" АД и "Нациолна лотария" АД. Към днешна дата на Васил Божков са повдигнати над 20 обвинения за различни престъпления, като самият той се укрива в Дубай. Последното обвинение е за финансиране и организиране на безредици по време на протестите срещу правителството и главния прокурор, започнали през лятото на миналата година.

Асен Василев допълни, че доклад на Държавната финансова инспекция показва, че комисията по хазарта не е осъществила достатъчен контрол над занимаващите се с хазарт фирми, а и самата комисия не е била обект на ефективен контрол. Министърът на икономиката изрази и мнение, че неслучайно след избухване на скандала комисията по хазарта е била закрита. "Това е направено, за да няма проследяемост. Надяваме се
прокуратурата да си свърши работата", каза той, цитиран от "Дневник". 

Държавната комисия по хазарта беше закрита през лятото на миналата година със спорни промени в Закона за хазарта. С тях дейностите, извършвани от комисията, бяха делегирани на Националната агенция за приходите.