“Алианс Българско Черноморие” беше учреден днес в курорта Зл. пясъци край Варна. Неговата цел е да популяризира и повишава репутацията на родния туризъм, както и да създава нови пазари, това заяви за “24 часа” един от учредителите и зам.-председател на Националния борд за туризъм Мартин Захариев. В алианса се включват двайсетина организации - хотели, авиопревозвачи, летища, общини, туроператори и бизнеса.

Първото нещо, което ще бъде направено е създаването на дигитална платформа, финансирането е от частния сектор, като идеята е да може да се кандидатства и за европейско финансиране.

“Искаме да направим бранда “Черно море” разпознаваем колкото водещите в сектора брандове. Надяваме се да работим добре с новия министър на туризма”, заяви председателят на НБТ Оля Карастоянова.

“Алианс Българско Черноморие” е много добра идея, защото, ако няма координация няма как да се предлага комплексна услуга. Например, ако летището не е в координация с хотелите, ако инфраструктурата от летището не е добра, ако хотелите не се координират помежду си шансът България да стане успешна дестинация е доста по-малък. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката от служебното правителство Кирил Петков.