Поръчка за паста в бистро "Робоийтс" в Рига задейства автоматично ръцете на робота-готвач и след няколко движения и пет минути по-късно топлата порция е поднесена на клиента, предаде АФП.
Бистрото, което се помещава под стар бетонен мост в латвийската столица, е построено така, че посетителите да наблюдават как роботът приготвя храната им и чертае технологичното бъдеще на ресторантьорския бизнес.
Възможно е да хапнете и на място, но повечето клиенти предпочитат да си вземат храната за къщи, тъй като в Латвия все още е задължително да се представи сертификат за имунизация срещу новия коронавирус, за да се посещават заведения на закрито.
"Храната е по-хубава, отколкото очаквах", казва Ивета Ратиника, учител и образователен съветник в латвийската столица. Тя смята да прикани учениците да посетят бистрото, за да наблюдават как действа роботът и е убедена, че подобни устройства биха могли да работят в училищните столове "след няколко години".
Заведението "Робоийтс" е създадено през януари 2018 г. от Константинс Коркьомкинс и Янис Порукс и целта им е била направят революция в сектора.
"Този робот замества от четирима до шестима служители, а това значително намалява разходите за заплати", казва Порукс. Но е убеден, че въвеждането на роботи няма да увеличи нивото на безработица.
"Роботът няма да замени хората, които искат да направят кариера в този бизнес, да станат майстори-готвачи, звезди в кухнята. Той ще заеме работни места с ниски възнаграждения, към които повечето хора вече не проявяват интерес", уверен е Порукс.
Роботизираните технологии в кетъринга се раздават на повишен интерес през последните години, който бе подхранен допълнително от пандемията.
В новооткрит парижки ресторант клиентите наблюдават как роботи подготвят, пекат и опаковат пици със скорост 80 броя в час. В САЩ робот на име "Сали" приготвя салати, които се продават от автомат.
Британска компания представи миналата година напълно роботизирана кухня с минимална цена от 248 00 британски лири (291 000 евро).
Роботът в заведението в Рига е създаден да поеме задачите с подготовката на храната, като по този начин се подобрява безопасността на храните и се елиминира риска от заразяване с обичайните кухни, където работят повече хора. При посещението на АФП тази седмица роботът бе програмиран да приготвя три различни вида паста. Според създателите си той може да изпълни стотици рецепти, като отчете предпочитанията на клиента и изискванията му във връзка с алергени. Собствениците на заведението са изчислили, че инвестицията в робота ще се изплати за две години.
"Средно в ЕС служител в кухня струва на работодателя около 16 евро на час, в което влизат заплата, данъци, осигуряване, обучение и всичко останало", изчислява Порукс. "Роботът няма нужда от здравна осигуровка, децата му не боледуват, не излиза в отпуск или по майчинство, не се оплаква и не може да донесе Ковид-19 в заведението", казва той.
Коркьомкинс добавя, че не се страхуват от конкуренцията на други роботи, защото техният изпълнява множество задачи, а не прави само пица и паста. "Да се надяваме, че роботът в кухнята ще стане така популярен, както са електрическите автомобили", каза той.