Браншът на заведенията възразява остро срещу изказвания за поредно затваряне на дискотеки и въвеждане на други ограничения заради коронавируса. В съвместна декларация на Българската асоциация на заведенията и на Съюза на заведенията в България се казва, че служебното министерство на здравеопазването буквално воюва с туристическия бранш. Друга браншова организация - Алиансът на туристическата индустрия в България, настоя по време на среща със служебния министър на туризма Стела Балтова за ясни правила за обезщетения на бизнеси при евентуални нови ограничителни мерки.

Повод за протестите станаха думи на служебния зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров, който заяви в сряда по Би Ти Ви, че се обмислят сериозно мерки за ограничаване на работата на нощни заведения в закрити площи. Преди това браншът е поискал от служебния здравен министър Стойчо Кацаров среща, на която да се дебатира защо акцентът в превенциите не е поставен върху ваксинирането, а върху ограничаването на работата на заведения и други обекти. И двете организации не са получили отговор, нито покана за среща.

Освен това в плана се допуска ограниченията да се налагат локално в зависимост от конкретното разпространение на болестта по области. А това лишава заведенията от възможността да получат адекватни компенсации, каза пред “24 часа” съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров.

“След всяко подобно изказване следва едно и също - масови откази на резервации, защото хората се наплашват и масово напускане на наши служители, защото работата спада. А ние с мъка сме ги събрали това лято, защото подобни изизказвания и ограничения не се случват за първи път”, каза Петров.

“Същите тези хора доскоро казваха, че не е нужно да се затваря нищо. Бихме ги попитали защо, след като има свободно ваксиниране, не насочат усилията си в посока да убедят населението да се ваксинира, вместо отново да почнат да налагат ограничителни мерки. Въобще, в грешна посока полагат усилия”, заключи Петров и подчерта, че ново затваряне ще доведе този път до още по-тежки финансови последици.