Таванът остава, няма да се вдига и помощта за втората година от майчинството

Минималната пенсия да стане 370 лв. още от 1 октомври тази година, решиха депутатите в парламентарната бюджетна комисия при второто гледане на актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Сега най-ниската пенсия е 300 лв., което означава, че увеличението ще е със 70 лв.

Предложението на “Има такъв народ” подкрепиха всички партии без ГЕРБ. Окончателното решение ще бъде взето при гласуването в пленарната зала на 7 септември, но вотът в комисията означава, че

увеличението ще

бъде прието

безпроблемно

Предложението на служебното правителство бе минималната пенсия да стане 340 лв., а пенсионерите да получават и социална добавка до линията на бедност, която е 369 лв. Тя е част от бюджета на държавата, а не от тази на ДОО. 

Добавката “бедност” остава за възрастните хора над 65 г. Социалната помощ ще се взема от хора, които няма да могат да получат и минималната пенсия. Трябва да се направят допълнителни разчети за пенсиите на 383 хил. души, за да се види каква част от тях ще бъдат допълнително подпомогнати с месечна социална помощ, обясни след заседанието на комисията социалният министър Гълъб Донев.

Според предложението му, за да се получи тази помощ, хората трябва да подадат заявление в Агенцията за социално подпомагане. За да няма струпване и опашки, те ще се подават до 31 декември, но помощта да се отпуска от 1 октомври.

“Да е честито на пенсионерите поне от комисията по бюджет и финанси. Ще видим в зала”, каза председателят на комисията Любомир Каримански веднага след гласуването.

Депутатите в бюджетната комисия приеха и преизчисление на всички пенсии с коефициент от 1,35 също от 1 октомври. Бе прието обаче не предложението на служебния кабинет, а на ИТН, което предвижда увеличение на коефициента само за реалния стаж, но не и за превърнатия. Това ще намали увеличението, което ще получат над 700 хил. пенсионери, работили тежък труд от първа и втора категория.

Предложението на ИТН бе подкрепено дори от Румен Гечев от БСП, въпреки че социалистите имат свой вариант за преизчисляване само на пенсиите, отпуснати до края на 2017 г.  ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ

ЛЮБОМИР КАРИМАНСКИ

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ бонусът за всички пенсионери да е 100 лв. от следващия месец. Сред мотивите за отказ беше неяснотата какво предлагат от ГЕРБ по отношение на тази мярка след 1 януари 2022 г.

В отговор бившият социален министър и депутат от ГЕРБ Деница Сачева обясни, че се очаква до края на ноември да има нов кабинет и редовно правителство, което ще гласува бюджета за следващата година и ще вземе решение дали да има добавка, каква да е тя и какво да е преизчислението на пенсиите. Финансовият министър Асен Василев обаче ѝ отговори, че все пак има риск ново правителство да няма. В този случай

нов бюджет няма

да се гласува

и ще трябва да се ползва 1/12 от бюджета за тази година месечно. Заради това трябвало да има яснота с предлаганата мярка от 100 лв. какво би се случило.

Румен Гечев пък обясни, че веднъж въведена, добавката от 100 лв. не може да бъде спряна, а това щяло да струва над 1 млрд. лв. в следващия бюджет, с което се залага мина на следващите управляващи.

Депутатите не приеха и другото предложение на ГЕРБ за отпадане на тавана на пенсиите, както и това на “Изправи се БГ! Ние идваме!” за увеличение на майчинството през втората година на 650 лв. Сега то е 380 лв.