Сашо Дончев моногамен с газа, но гъвкав с партньорите - първо Москва, после Хюстън

  • 0
authorАвтор: 24 часа

Сашо Дончев моногамен с газа, но гъвкав с партньорите - първо Москва, после Хюстън

След 20 г. съдружие “Газпром” бе заменена в “Овергаз” с “Линден енерджи”

Ако преди десетина години някой бе казал, че Сашо Дончев ще се разведе с руснаците и ще даде 50% от “Овергаз Инк.” на америкаци, едва ли някой щеше да повярва. Газовият индустриалец, който над 20 г. бе съдружник с руската “Газпром”, в интервю от август за “Капитал” обаче казва, че раздялата с руснаците била неизбежна, въпросът бил кога и как.

“Когато” се случи през януари тази година. “Как” - след заем от пет банки и обратно изкупуване от “Овергаз Инк.” на дела на “Газпром” и заместването му с американската “Линден енерджи”. Раздялата с “Газпром” все пак се оказа скъпа . Към 31 декември 2019 г.

“Овергаз инк” дължи

малко над 202 млн.

лв. на “Газпром”

Моментът да се обяви новият партнъор не е случайно избран - на 9 юли, по време на срещата на върха на инициативата “Три морета” в София, която е подкрепяна от САЩ.

Справка в Търговския регистър показва, че все още няма нов съсобственик в “Овергаз Инк.”. Общото събрание, на което да се приеме новия съдружник, предстои. Но усилено се работело по плановете на бъдещата българо-американската компания.

Паралелно в групата на “Овергаз” тече преструктуриране. През март “Овергаз Мрежи” изкупи дяловете на “Овергаз Инк.” и на “Ди Ди Ай Холдингс” в разпределителната компания. Това е сигнал, че българо-американското партньорство остава извън газоразпределителната дейност.

Новият съдружник на Сашо Дончев е познат от участието му за 10% от капацитета на българо-гръцката газова връзка, която трябва да е готова на 1 юли догодина.

Сред търговците на

газ обаче “Линден

Енерджи” и Стивън

Пейн са непознати,

не се помни да са сключвали сделки за газ.

От последни изявления на Сашо Дончев се разбира, че не той е търсил партньор от Хюстън, а че “Линден” са го намерили. Дончев прави нов имидж с американския си партньор, защото, ако има намерение да излезе извън България, коментират търговци.

Каквото и да се говори за него, се потвърждават думите на бивш шеф на “Булгаргаз”, че Сашо Дончев разбира от газ и прави всичко възможно да остане в тази сфера.

Не може да се отрече и гъвкавостта му. Компанията “Овергаз” учредява със заем от познат през 1991 г. Две години търсил инвеститори в Европа и САЩ, както и от български банки и стигнал до Кредитна банка на боса на “Мултигруп” Илия Павлов, който две години след основаването на газовата компания става и съдружник в нея.

Две години по-късно се минава и през харесване на идеите на Сашо Дончев за газификация на България от тогавашния шеф на “Газпром” Рем Вяхирев, заради което Дончев дава на руснаците 50% от компанията си. С влизането на “Газпром” участието на “Мултигруп” е намалено, а през 1998 г. е сведено до нула.

Преди тази раздяла обаче възходът на “Овергаз” и на Дончев е шеметен. През 1995 г. бившият премиер Андрей Луканов напуска политиката, за да стане председател на компанията “Топенерджи”, която е доставчик на руски газ за България. В нея акционери с по 50% са “Газпром” и “Булгаргаз”, а се представлява от двама - Рим Сюлейманов и... Сашо Дончев. По-късно се увеличава капиталът и влизат “Овергаз” и “Мултигруп”, а “Булгаргаз” остава с миноритарен дял.

През 1997 г. “Топенерджи” иска срещу строителство на газопроводи собственост върху тръбите. Това обаче не се харесва на правителството, оглавявано тогава от Иван Костов. И по Коледа същата година избухва газова война. От едната страна са “Овергаз” и “Мултигруп”, от другата - държавата. “Мултигруп” отказва да продаде акциите си в “Топенерджи” на “Булгаргаз”, а правителството отвръща със заплахата, че договорите на “Овергаз” с редица общини за газификация ще бъдат разтрогнати. Дончев споделя в медиите, че по това време е живял със съпругата си по хотели, за да се крие от Иван Костов. Няколко седмици по-късно “Овергаз” и “Мултигруп” се разделят. В крайна сметка “Топенерджи” е изкупена изцяло от руснаците и отива в забвение. За да бъде заместена от “Овергаз”.

Компанията се

настанява на входа

и изхода на тръбата

И така 10 години. Друго обаче е мнението на Дончев за посредниците: “Овергаз” не е посредник. На базата на добрите си отношения с “Газпром” сме си купили газ, но постсоциалистическата държава ни е заставила със закон да го продадем на държавната граница на “Булгаргаз”, а после да си го купим от “Булгаргаз” на границата на градовете, на които правим газификация. Пълен нонсенс. Така че “Булгаргаз” всъщност се явява посредник между “Овергаз” и “Овергаз”.

Стъпка по стъпка, Сашо Дончев влиза в газоразпределителните територии след падането на правителството на Иван Костов. “Овергаз” има лицензи за газификация на 51 общини. Освен това получаваше директно газ от “Газпромекспорт”, с което привлече индустриални клиенти с по-добри цени. Все пак предприемачът Дончев винаги е бил радетел на свободния пазар.

В началото на 2009 г. Сергей Станишев като премиер отива в Москва и поставя искане “Овергаз” да бъде премахнат като посредник. Разговорите да се сключи споразумение за директни доставки с “Булгаргаз” обаче нямат успех.

На следващата година, когато на власт вече е Бойко Борисов, преговорите с Москва за газа продължават. Обратът настъпва в края на 2012 г., когато е подписан нов договор, а

посредниците,

включително и

“Овергаз”, са

премахнати

А в края на 2015 г. настъпи окончателният разрив между Сашо Дончев и руснаците. Тогава в навечерието на Нова година “Газпром” спря доставките за “Овергаз” и се наложи “Булгаргаз” спешно да подписва допълнителен договор, за да компенсира с по-големи доставки.

По-късно стана ясно, че тече развод между “Газпром” и “Овергаз” и руснаците се изтеглят от акционерно участие от българската компания. Когато в края на 2015 г. 55 000 потребители бяха заплашени да останат без газ, Сашо Дончев се скри от медиите и не обясни какво точно се случва.

Последвалите 2 години са кротки, поне публично, за Сашо Дончев и бизнеса му. До пролетта на 2017 г., когато самият той забърка скандал с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Двамата се видели в офиса на бизнесмена Георги Гергов в ЦУМ. Според Дончев Цацаров му заявил, че “поведението му става неприемливо и нетърпимо” заради подкрепата на бизнесмена към партията “Да, България”, на телевизия Би Ай Ти и вестник “Сега”. Дончев отвърнал, че няма нищо общо с “Да, България” и с Би Ай Ти.

Дончев пък поискал от Цацаров да упражни влияние върху наблюдаващи прокурори по проверка, свързана с дейността на независим регулатор по повод доставка и продажба на природен газ. Сотир Цацаров отказал такава намеса и заявил, че и занапред ще проявява нулева толерантност към всеки, който се опитва да поставя себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес.

През септември 2018 г. Дончев обяви, че е подал оставка като председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) и тя е била приета. Той пое този пост през февруари 2011 г. след реформа в работодателската организация и разделянето на административното ръководство. През 2014 г. бе преизбран. Мотивът му да се махне бил “ниската и дори нулева ефективност” от дейността на БСК.

Пак през 2018 г. стана ясно, че Сашо Дончев е успял да издейства глоба от 77 млн. евро за държавната енергетика. 8 години след като сигнализира Брюксел, че в България има монополно положение на пазара на природен газ и че не осигуряват достъп на “Овергаз” до газовата мрежа на България, ЕК санкционира БЕХ, “Булгартрансгаз” и “Булгаргаз” с тази сума.

Дончев очакваше санкцията да е 200 млн. евро, а правителството тогава се готвеше и за 300 млн. евро. Толкова бе предвидил и БЕХ при емитирането на облигации, за да си осигури парите. Делото на ЕК, искането България да признае вина, настояването на Брюксел за приватизация на газовите тръби дотолкова сплоти парламента, че през ноември 2017 г. депутатите единодушно се произнесоха - няма монопол, не приемаме вина. 

Най-четени

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

"Шпигел": Ако приеме София в еврозоната, ЕС ще си създаде още един проблем

Изглежда, че Европейският съюз е в опасност да си създаде още един проблем, сякаш нищо не е научил от кризата на еврото." Това пише германското списание "Шпигел" в коментар под заглавие "Спорно приемане в еврозоната: Нарастват притесненията, докато България се подготвя за присъединяване към еврото", цитиран от "Дневник"

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Жената и децата на шефа на НАП заплашени от бизнесмен

Бившият служебен министър Асен Василев разкри, че шефът на Националната агенция по приходите Румен Спецов е получил заплахи за живота на жена си и децата си. Те са били от български бизнесмен, чиито фирми в миналото никога не са проверявани. За заплахите са били информирани ДАНС и международните партньорски служби

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Раздвижиха работата по "Хемус", пускат парите за отчуждаване за 52 км

Скоро ще има разрешителни за участъците до Павликени Работата по магистрала “Хемус” не е спряла съвсем - миналата седмица с решение на служебния кабинет са отпуснати парите за изплащане на отчуждаванията по лот 4 и до месец - месец и половина те ще бъдат платени на собствениците на земи по трасето. Това съобщи пред журналисти зам

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Рашков: Разследваме престъления за милиарди на АМ "Хемус"

Разследваме престъпления за милиарди, съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, след като връчи на олимпийската ни шампионка по карате Ивет Горанова договора за назначаването й като инструктор в Академията на МВР. Като пример за престъпленията, които се разследват, вицепремиерът посочи строежа на автомагирстрала "Хемус"

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Николай Василев с 4 критики за начина на увеличение на пенсиите

Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12 юли, се беше състояло, ви гарантирам едно, че то щеше да бъде по-модерно, по-реформаторско, щеше да работи по-бързо и нямаше да предложи актуализация на бюджета през тази година. Това заяви в предаването Панорама по БНТ бившият вицепремиер Николай Василев

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша отказва да затвори мина за въглища, плаща на ЕК 500 000 евро на ден

Полша ще плаща всеки ден глоба от 500 000 евро на Еврокомисията заради това, че продължава да добива въглища в мината “Туров” в близост до чешката и германската граница, постанови Върховният съд на Европа, съобщи Ройтерс. До решението се стигна, след като Чехия каза, че спорната мина уврежда околната среда през границата

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Гълъб Донев: Повишението на пенсиите е трайна мярка

Списък за уволнения в държавата няма, не съм виждал и за първи път чувам да има Промените, свързани с увеличението на пенсиите и антикризиснте мерки, които прие с актуализацията на бюджета в последните си дни парламентът, не са предизборен ход, а трайна  мярка, заяви в "Панорама" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика  Гълъб Донев

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Емил Хърсев: Някой ще иска непрекъснато пари наготово, но бизнесът не може да е на хранилка - той храни държавата

Които правят сметките, че без държавна субсидия трябва да затварят, това просто не е вярно, казва финансистът До 31 декември при избори на 14 ноември парламентът може да приеме бюджет за догодина - През миналата седмица двама българи на високи позиции бяха обвинени от Световната банка - визирам Кристалина Георгиева и Симеон Дянков

Най-коментирани

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай

Изпълнителният директор на МВФ Кристалина Георгиева отрече вчера твърденията, че е оказвала натиск на служители на Световната банка да променят данни в доклад в полза на Китай по времето, когато е била главен изпълнителен директор на Световната банка, след като бордът на директорите на МВФ започна разследване по случая, предаде Ройтерс

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

Газът мина 80 лв. за октомври, увеличението е 15,68% за месец

За година поскъпването е 224,75 на сто 80,28 лв. за мегаватчас е цената на природния газ, поискана от “Булгаргаз” и одобрена от експертите на КЕВР, става ясно от доклада им. Това е с 15,68% повече от тази за септември, която е 69,40 лв. На 11 август газовата компания обяви прогноза за октомврийската цена от 69,76 лв

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Евростат: Българите имат прекалено малко леки коли

Само у нас спад на регистрираните автомобили между 2015 и 2019 г. България е сред страните, в които има най-малко пътнически автомобили в Европа. За 2019 г. у нас е имало 407 леки коли на 1000 души, показва статистика на Евростат. С по-малко автомобили са само Унгария (390), Латвия (381) и Румъния (357)

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

Мика Зайкова: Не харесвам Николай Василев. Той е корумпиран

„Честно казано, не харесвах първия министър-председател, предложен от ИТН. Да, не харесвам Ники Василев. Това, че знае седем езика, не значи, че не е корумпиран. Отдавна съм на терен и 30 години се бутам в политиката. От 2004 г., когато той беше три пъти министър, започнаха да действат предприсъединителните фондове

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа": Неизбежно е токът за битa да поскъпне

"КЕВР може да бъде принуден да вдигне цената на електроенергията още през януари", подчерта Димитър Манолов “Много отдавна предупреждавахме, че заради високите цени на електроенергията, малките бизнеси след няколко месеца ще бъдат принудени да обявят фалит. Европейският съюз продължава ритуалното си самоубийство

Отпечатъци, датиращи отпреди около 23 000 години, пренаписват човешката история на Америка

Отпечатъци, датиращи отпреди около 23 000 години, пренаписват човешката история на Америка

Отпечатъци от стъпки, датиращи отпреди около 23 000 години, бяха открити в югозападната част на САЩ, съобщава ново научно изследване. Това навежда на мисълта, че заселването на Северна Америка с човешкия вид е започнало преди края на последната ледена епоха, предадоха световните агенции, предава БТА

Кърджали ще бъде включен към междусистемната газова връзка Гърция-България

Кърджали ще бъде включен към междусистемната газова връзка Гърция-България

Газовата връзка за Кърджали от газопровода Гърция-България предстои, като вече се проектира станцията, от която ще се снабдяваме с природен газ, каза кметът инж. Хасан Азис. Това уверение той е получил от лицензираната фирма за разпределяне на газ в област Кърджали - "Ситигаз". Това означава, че всички обществени сгради и промишлени предприятия ще

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

50 хил. земеделци ще бъдат подкрепени със 70 млн. лв. от земеделското министерство в кризата

Близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“ ще бъдат подкрепени със 70 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието  Христо Бозуков по време на съвместно видеоконферентно заседание на Консултативен съвет по животновъдство и Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

Раздават 70 млн. лева на 50 000 земеделци заради COVID кризата

50 хиляди земеделци ще получат 70 милиона лева помощи от държавата, за да преодолеят икономическите последици от COVID кризата, съобщиха от Нова тв. По предложение на земеделското министерство 35 млн. лева ще бъдат насочени в животновъдството, като с тях ще бъдат подкрепени близо 20 хиляди фермери. Пчеларите ще получат 5 млн. лева, а около 30 млн

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Отпечатъци, датиращи отпреди около 23 000 години, пренаписват човешката история на Америка

Отпечатъци, датиращи отпреди около 23 000 години, пренаписват човешката история на Америка

Отпечатъци от стъпки, датиращи отпреди около 23 000 години, бяха открити в югозападната част на САЩ, съобщава ново научно изследване. Това навежда на мисълта, че заселването на Северна Америка с човешкия вид е започнало преди края на последната ледена епоха, предадоха световните агенции, предава БТА

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Лондонско издание иска оставката на Кристалина Георгиева

Списание "Икономист" призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Никола Янков: Вдигането на пенсиите може да ни попречи за еврозоната

Повишаването на пенсиите няма да се отрази на инфлацията в България, но ще има дългосрочен ефект върху амбициите на страната да влезе в еврозоната, защото води до ръст на дефицита. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в Expat capital, в студиото на „Светът е бизнес“ с водещ на Ивайло Лаков по Блумбърг тв

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

НАП не откри 216 млн. лв. кеш във фирмите, собственици си купували скъпи коли

Само в 33 дружества липсват 28 милиона Проверки на място в над 2100 фирми за нелогично високи касови наличности извършва Националната агенция за приходите. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева. След като преброяват, описват и сравняват сумите в касата с посочените в счетоводните отчети

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

Билетите за влак ще поскъпнат, но само с инфлацията

470 влака са на ток, чиято цена от 110 се качи до 250 лв. за мегаватчас Билетите за влаковете ще поскъпнат, но само с индекса на инфлацията. За последните 12 месеца тя е 3,7 на сто, показват данните на Националния статистически институт. От БДЖ уточниха, че само за такова увеличение са говорили с новия служебен министър на транспорта Христо

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

От ноември – помощ за бизнеса, загубил от скъпия ток, по 60/40

Предлагат за домакинствата да останат енергийните помощи, но с промяна на подоходните критерии, за да се включат повече хора, обмисля работна група, която работи по мерките От ноември бизнесът да получава помощ заради шоковите цени на тока - това планира работната група, която се труди по мерките, научи “24 часа”

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Евростат: Българите сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от Ковид-19. През 2020 година 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници във Франция все по-често заминават без посредници

Българските сезонни работници в селското стопанство във Франция все по-често се наемат директно от местни работодатели, което ограничава възможностите за контрол на Инспекцията по труда у нас, съобщиха от ИА "Главна инспекция по труда". Използваните в редки случаи фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия
с минерална вода

ЕК очаква България правилно да прилага правилата за търговия с минерална вода

Европейската комисия съобщи, че изпраща мотивирано становище до България за неспазване на пазарните изисквания на ЕС за естествените минерални и изворни води. Българското законодателство не забранява естествени минерални води и изворни води, с произход от един и същ извор, да бъдат продавани с повече от едно търговско описание

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

СЗО: Въздухът по света е по-замърсен, отколкото се предполагаше

Замърсяването на въздуха по света е по-сериозно, отколкото се предполагаше. Предупреждението отправи Световната здравна организация (СЗО), като обяви намаляване на безопасните норми на основните замърсители като азотен диоксид. По изчисления на организацията около 7 млн. души годишно умират преждевременно от болести, свързани с мръсния въздух