Служебният министърът на околната среда и водите Асен Личев изиска актуализация на проекта на плана за управление на Природен парк "Странджа" и предприемане на необходимите действия за процедурите по приемането му, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

В МОСВ е назначена работна среща за обсъждане на предложенията и възможностите за финализиране на проекта.

Проектът на плана за управление на Природен парк "Странджа" е разгледан на заседание на Висшия експертен екологичен съвет - специализиран състав за разглеждане на планове за управление на защитени територии към МОСВ, на 30 ноември 2010 г. Съгласно решение на Висшия експертен екологичен съвет от 2010г., на Българска фондация "Биоразнообразие" е възложено преработване на проекта на плана за управление на Природния парк. Въпреки работата, извършена по изготвянето на плана, промяната в законодателството и новоприетите нормативни документи налагат актуализиране и ново съгласуване с отговорните институции.

Процедурата за приемане на планове за управление на защитени територии, съгласно Закона за защитените територии и Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии, включително и за природни паркове, регламентира обсъждане на няколко етапа, разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет, съгласуване и приемане с решение на Министерския съвет.