Ограничения за количествата през септември са наложени за три големи града - София, Варна и Бургас

Липсата на валежи се отразява на нивото на язовирите, при някои процентът на запълване спада с над 10%, показват бюлетините на Министерството на околната среда.

Към 14 септември най-малко вода има в софийския “Бели Искър”. Наличният полезен обем в него е 62,48% при 80 на сто в края на юли. Това е и причината за септември количеството за пиене от него да се намали с 200 000 куб. м до 4,1 млн. кубика.

Нивото на “Искър” съшо е спаднало, но с около 5% в последните месец и половина и в момента е 75,17% от общия обем. Количеството вода за ползване от него също е ограничено, но за сметка на производството на електроенергия, докато водата за пиене за столичани не е намалена.

За жителите на Враца и Монтана също няма ограничения, тъй като нивото на яз. “Среченска бара” остава високо - наличният полезен обем е 90%. Той обаче също е спаднал с около 8 на сто от края на юли.

От 84,88 на 76,04% намалява водата за ползване в язовир “Христо Смирненски”. Въпреки това министерството не е намалило позволеното количество за пиене от жителите на Габрово и за производство на електроенергия.

Язовир “Йовковци” е най-пълен към момента - наличният му полезен обем е 94,44% от общия. Неговите води се позлват от Велико Търново, Горна Оряховица и други населени места.

Няма голяма промяна и в нивото на “Тича” за последния месец и половина, като то е спаднало с около 4% до 72,81 на сто. Въпреки това количеството вода за ползване е ограничено - от 7,705 на 7,135 млн. кубика.

С 10% пада наличният полезен обем в яз. “Камчия” и в момента той е 86,15% от общия. За септември разрешени за ползване са 9,58 млн. кубика, от които 9,42 за питейно-битови нужди на Варна и Бургас. Това е най-голямото ограничение спрямо август, когато разрешени за пиене са били 11,020 млн. кубика. От 77,71 на 63,69% намалява наличният полезен обем и на “Ясна поляна”, а водата за пиене от бургазлии е ограничена от 2,1 на 1,5 млн. кубика.

Спадът в яз. “Асеновец” е още по-голям - с 12% до 82,52 на сто към 14 септември. Водата за Сливен обаче не е ограничена. Не са ощетени и Кърджали и Момчилград, въпреки че нивото на “Боровица” е намаляло от 94,45 на 88,67%.

Нивото на язовир “Студена” също постепенно намалява. Към края на юли наличният полезен обем е 77,91% от общия. В началото на септември той вече е спаднал до 71,24 на сто, а към 14 септември е 68,17%. За този месец екоминистерството не е ограничило водата за пиене на перничани. Както “24 часа” вече писа, спряно е обаче подаването на вода от язовира за “Стомана индъстри” и “Топлофикация-Перник”, за да се гарантират количествата за питейно-битови нужди.

Последният питеен язовир - “Дяково”, който снабдява Кюстендил и Дупница, също е спаднал, но количествата за пиене не са ограничени за септември.