Дизелът три пъти повече продаван от бензина

Въпреки падналия имидж на дизеловите коли напоследък вследствие на скандали с манипулирани данни за екологичността им и редица рестрикции, въведени в големи европейски градове, у нас този вид автомобили стават предпочитани.

Това става ясно от данните за продажбите на горива. Те бяха обявени публично от НАП и НСИ в сряда като част от наложения данъчен контрол върху този бранш. Двете институции поемат ангажимент всеки месец данните да бъдат актуализирани.

От вече публикуваните за 2019, 2020 и осемте месеца на 2021 г. се вижда, че

продажбите на

дизел през 2019-а

например са

били над

2,5 млрд. литра,

докато при бензина количеството е 651 млн. литра. Подобно е съотношението и през следващите две години. Значително по-големите продажби на дизел се дължат и на ползването на този вид гориво от транспортните фирми с камиони и автобуси.

От данните се вижда и че бизнесът с горива сериозно е пострадал от затварянето и ограниченията през миналата година заради пандемията. За цялата 2020 година продажбите на дизел и бензин са били с 50-60 млн. литра по-малки от предишната година.

Далеч по-осезаема обаче е разликата в приходите. През 2019 г. оборотът от продажбите на двата вида горива са били почти 7 млрд. лв., а през миналата година падат на 5,5 млрд. лв.

Трябва обаче да се има предвид и това, че

през почти

цялата 2020 г.

цените на

горивата бяха

значително

по-ниски,

отколкото през 2019-а. Сравнение на данните за осемте месеца на тази година със същия период на 2020-а и 2019-а показва, че през 2021 г. бизнесът с горива успява да се възстанови.

От началото на тази година до края на август са продадени над 1,8 млрд. литра дизел и 441 млн. литра бензин. В сравнение с предкризисната 2019 г. при първия вид гориво количеството е с 200 млн. литра повече, а за бензина - с 2 млн.

Приходите за осемте месеца на 2021 г. от дизел са 3,528 млрд. лв. и са с 40 млн.- повече от същия период на 2019-а, а от бензин - 917,8 млн. лв., но тук има намаление с близо 20 млн. лв.

Продажбите през тази година до 6 септември са доста по-високи спрямо миналата година, независимо че цените вече са с около 27% по-високи от миналогодишните.

Ако се запази тенденцията до края на тази година, може да има

ръст в

продажбите

над 20%

в сравнение с миналата година.

Данъчните водят на специален отчет търговските обекти, които продават единствено дизелово гориво. През 2020 г., когато всички се принудиха да влязат в регистъра, за да продължат да работят, броят на тези обекти се увеличи от 1143 на 1175. Но изглежда, че част от тези обекти са били принудени да затворят, защото към момента са по-малко отколкото бяха през 2019-а - 1124.

От данните на НСИ става ясно още, че най-много горива се продават в големите градове като София, Пловдив и Бургас. Значително количества се реализират в Русе и Благоевград, което се обяснява със зареждането там на румънци и гърци, тъй като горивата в двете съседни на България държави са чувствително по-скъпи.

НАП сложи тотален данъчен контрол на всеки литър от склада до бензиностанцията

От две седмици НАП е наложила тотален данъчен контрол на търговията с горива. Следи се движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба.

В последните 2 седмици екипи от звеното за фискален контрол са направили проверки на 26 данъчни склада и над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа на територията на страната.

Данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад със специализиран софтуер. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта.

В резултат от действията на НАП се отчита ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни.

Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите.