Според бившата министърка на туризма не било ясно как във финалния текст на Закона за държавния бюджет е попаднало уточнението, че 35-те евро на докаран у нас турист е за "български въздушни превозвачи" 

Внесеният от мен и група народни представители от ГЕРБ-СДС текст за промяна в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г. не съдържа ограничителни текстове за „български въздушни превозвачи“. Това обяви депутатът от ГЕРБ Николина Ангелкова във фейсбук профила си.

Коментарът й е по повод съобщение от Министерството на туризма от по-рано днес, с което съобщиха, че спират временно отпускането на помощта от 35 евро за всеки докаран със самолет турист в България, тъй като според публикуваните в “Държавен вестник” промени в Закона за бюджета за 2021 г. помощта е формулирана по нов начин. Вместо да се отпуска за всяка седалка в чартърен полет на авиокомпания с лиценз да лети до България, в новия текст пишело “български авиопревозвач”.

Според хората на служебния министър на туризма Стела Балтова това налага промяна в кръга на бенефициентите и трябва да се иска нова нотификация от Европейската комисия.

Според Ангелкова обаче текстът, който парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла, е обсъден с представители на над 20 организации от туристическия сектор, работодатели и синдикати по време на среща на 1 септември 2021 г.  Още през юли 2020 г., докато тя заема поста министър на туризма, е завършен процесът по нотификация и Брюксел даде зелена светлина за субсидирането на чартърните полети, организирани от туроператорите до България. Субсидията бе за 35 евро на заета седалка при полети с минимум от 100 места.

Ангелкова смята, че в момента не е необходимо министърът на туризма да прекратява кандидатстването по трета фаза, което "предизвиква разбираемо недоволство и недоумение в целия бранш. Като решение на така създалата се абсурдна ситуация предлагам да обяви, че ще се приема кандидатстване за помощта за полетите, извършени за периода 01.06.2021 г.-15.09.2021 г.", допълва тя.

"Уточнявам обаче, че министърът на туризма НЕ присъства на нощната сесия, когато се дискутираха текстовете за промени в закона. Днес е обявила, че с изненада е научила от Държавен вестник, което е недопустимо.

Недопустимо е и обаче подобна промяна да се прилага, ако не е предложена от народни представители. Редно е да се провери как текстът “български въздушни превозвачи” е попаднал във финалния гласуван от Народното събрание законопроект за изменение и допълнение за Закона за държавния бюджет. Отговори трябва да даде и председателят на Комисията по бюджет и финанси г-н Любомир Каримански от ИТН.
Първи акт на следващото Народно събрание трябва да бъде отмяната на този крайно дискриминационен текст", се казва още в поста.

Приложени са и три снимки на предложенията в Закона за държавния бюджет от депутати от ГЕРБ.

Справка на “24 часа” показа, че промяната в законовия текст е направена по време на заседание на бюджетната комисия в парламента на 10 септември. Предложението е на двама депутати - Любомир Каримански от “Има такъв народ” и Йордан Цонев от ДПС. Мотивът, изтъкнат от тях, е, че е по-удачно от тези помощи за насърчаване на чуждите туристи да се възползват български авиопревозвачи, а не чужди.

От справка, която “24 часа” получи от туристическото министерство, личи, че действително в първата фаза на помощта най-много пари по това перо са получили чужди туроператори.

На първо място са 8 чешки, на второ - трима германски, а на трето - два полски. Има също датски и украински туроператори. В целия списък има 22 фирми, които са получили общо 3,5 млн. лв. за доведените през лятото на 2020 г. от тях чужди туристи. Само 4 от тях са български, като са получили по около 50 хиляди лева подпомагане и само една от тях - 90 хиляди лв.