Появи се втори доклад на Световната банка - вече без имена, говори се за “правителствена намеса” в класацията Doing Business

Този анализ обаче препоръчва да се възстанови престижната класация

“Дали след скандала в МВФ Кристалина Георгиева не смята да оглави БНБ?” Този въпрос зададе финансистът Любомир Каримански и доскорошен шеф на бюджетната комисия в парламента в предаването “(О)позиция” на вестник “Сега”.

Името на Каримански е сред потенциалните кандидати да наследят поста на сегашния гуверньор на централната банка. Той посъветва журналистите да проучат

с кого се е

срещала в

София

Кристалина

Георгиева,

шеф на МВФ, която бе лектор на форум у нас на 9 септември. Според него вървят сондажи за следващия управител на БНБ, в които Георгиева участва.

Източници на “24 часа”, близки до Георгиева, обаче са категорични, че нейната позиция в МВФ е стабилна въпреки последния шум около името на българката. Те добавят също, че шефката на фонда е била у нас не само на 9-и, а и на още поне три дати през август и септември. При пребиваването си у нас Георгиева не е имала срещи с хора, от чието решение зависят номинациите и изборът за нов шеф на централната банка.

“24 часа” потърси за коментар Любомир Каримански Любомир Каримански замеси името на шефката на МВФ в надпреварата на поста управител на БНБ, в която самият той влиза.

Любомир Каримански замеси името на шефката на МВФ в надпреварата на поста управител на БНБ, в която самият той влиза.
, но той не вдигна мобилния си телефон. Въпреки че нееднократно публично е заявявал, че няма официална номинация за гуверньор, пак той потвърждава, че е в готовност, ако получи такава покана.

Както “24 часа” вече писа, прогнозите са, че в битката за върха на БНБ

най-вероятно

ще срещне поне

четирима

- сегашният управител на централната банка Димитър Радев, който ще бъде издигнат от ГЕРБ-СДС, Каримански, който ще бъде предложен от ИТН, ДБ пък са харесали сегашният подуправител Калин Христов. Слухове вкарват в битката и топбанкера Левон Хампарцумян, както и бившия подуправител на централната банка Цветан Манчев. Който и да бъде претендентът, той трябва да събере поне 120 гласа “за”, което се оказа невъзможна задача в миналия парламент.

Прогнозата е, че и бъдещият след изборите на 14 ноември може да се окаже също толкова парцелиран и в невъзможност да направи избор.

Засега няма нито нови имена, нито обсъждания в партиите, всяка от които има право да излъчи кандидат за поста. Най-вероятно обаче изборът ще се отложи за следващата година, прогнозираха пред “24 часа” депутати. Причините са поне две- първата безспорно е липсата на време. Новият парламент трябва много бързо да закърпи пробойни в актуализирания бюджет, за да не остане държавата без пари за важни помощи, като например изплащане на пенсии и за втора година майчински, заради погрешни сметки в “допълвания на коляно” актуализиран бюджет. Втората причина е, че идеята е да се търси широк консенсус за този важен избор, по време на мандата на който България ще е в чакалнята за еврозоната и евентуално ще приеме еврото през 2024 г.

Името на Кристалина Георгиева бе забъркано и в международен скандал преди дни. През изтеклата седмица Световната банка оповести анализ на адвотакската кантора “Уилмър Хейл”. В него се твърди, че Георгиева, която сега е главен изпълнителен директор на МВФ, докато е била изпълнителен директор на Световната банка, е оказвала натиск върху банковите служители по повод позицията на Китай в престижната международна класация Doing Business. Заради този доклад финансовата институция обяви, че временно преустановява правенето на класацията.

Позицията на Китай в доклада за 2018 г. е трябвало да бъде със седем места по-назад – под номер 85, но според показанията на служители на Световната банка били направени промени след натиск, оказван от ръководството. Така Китай се озовал със 7 позиции по-напред в класацията.

Самата Кристалина Георгиева отрече обвиненията. “Не съм съгласна фундаментално с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business за 2018 г. на Световната банка”, заяви българката в специално комюнике, обявено на сайта на МВФ.

Междувременно се появиха информации за втори доклад на Световната банка. Всъщност, документът е анализ върху 84 страници, подготвен от високопоставени учени и икономисти, включително бившият колумбийски финансов министър, видя “24 часа”. Оказа се, че това вкъщност е традиционния доклад, който излиза на всеки пет години.

Анализът е координиран с този на адвокатската кантора и повтаря накратко нейните тези, но вече без имена и подробности. А в заключение

препоръчва

изготвянето на

Doing Business

да продължи

Според Ройтерс този анализ е обявен в понеделник на сайта на Световната банка три седмици след като е бил предаден на главния икономист на банката Кармен Райнхарт. И в него се потвърждава, че освен казуса Китай са установени проблеми при данните за Саудитска Арабия, ОАЕ и Азербайджан.

Учените призовават за постигане на “методологична честност” в класацията Doing Business. Съществена разлика с първия доклад е, че вече няма конкретни имена, но има “модел на правителствени усилия за намеса” в резултатите от предходните години.

Експертите настояват за повече прозрачност по ключовите данни и въпросниците, използвани за изчисляване на рейтингите, призовавайки за “защитна стена” между екипа за класификация и други дейности на Световната банка.

“Бяхме информирани за многократни случаи, в които националните правителства се опитват да манипулират резултатите от класирането, като оказват натиск върху онези, които допринасят за неговото писане”, се казва в доклада, като се имат предвид адвокати, счетоводители или други специалисти.

Една от констатациите пък гласи: “Световната банка не трябва да оценява едновременно икономическата среда на страните, докато приема плащания, за да съветва държавите как да подобрят оценките си”.