Мониторинговата група за върховенството на закона в България остана недоволна от срещата с главния прокурор

“Бедността в България е шокираща. Но тя не е като климата, тя не просто ти се случва. Бедността е израз на лошо управление и корупция.” Това заяви нидерландската евродепутатка от “Обнови Европа” София ин'т Велд. Като председател на Мониторинговата група на ЕП за наблюдение на демокрацията, тя бе начело на делегацията, пристигнала в София за оценка на върховенството на закона у нас.

София ин'т Велд подчерта, че е чула притеснителни неща и за начина, по който се възлагат обществени поръчки, но най-шокирана била, че не са задоволени най-елементарни нужди на хората като водоснабдяване, отопление, осветление. “И не е вярно, че в България няма вода, че няма отопление и осветление - няма добро управление”, заяви нидерландката.

Част от делегацията, дишла в България, бяха 7 евродепутати от Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) - по един от всяка политическа група в ЕП.

“Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми, които поставяме на първо място след посещението си в България и срещите, които проведохме. Това не са проблеми само в България, но ни се струва, че тук

има прекалено

много безнаказаност

по повод случаите на корупция. Тя е отрова, която разяжда обществото”, обобщи София ин'т Велд на брифинг в края на визитата си в София. Разследването и предявяването на обвинения и налагането на осъдителни присъди за корупция също е ключов проблем, казаха евродепутатите.

София ин'т Велд
София ин'т Велд
“Понякога няма разследване, а когато има - не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани”, подчерта София ин'т Велд.

Делегацията се срещна с главния прокурор, но останала разочарована. На въпрос за какво са си говорили с Иван Гешев, Велд отговори: “Повечето ни въпроси бяха свързани с очевидната инерция или бездействие, липсата на разследване и обвинение и по-точно по случая с печално известните снимки на бившия български министър-председател и отговорът на главния прокурор беше, че не знае докъде е стигнало разследването. Това е случай от много, много висок обществен интерес. Очаква се главният прокурор да е наясно с него. Дали не е наясно, или просто отрича, не знам. Излязохме от тази среща, мислейки си, че не ни бяха дадени отговори на всичките въпроси.”

По думите ѝ ситуацията с “необикновените правомощия” на главния прокурор е “силно тревожна”. Тя изрази и неодобрението си, че

няма обвинени и осъдени по

разследванията на полицейското насилие

на протестите миналото лято.

“Решени сме да продължим сътрудничеството си и в бъдеще”, написа самият Гешев в туитър.

Евродепутатите се срещнаха и с директора на БНТ Емил Кошлуков. Разговорите не са разсеяли, нито пък са потвърдили съмнението за неутралността на обществената телевизия. “Събират се допълнителни доказателства и ще видим кои твърдения са верни и кои - не”, каза шефката на мониторинговата група.

“Понякога хората остават с усещането, че ЕС отсъства или само критикува, но не е така. Ние сме тук”, каза евродепутатката. София ин'т Велд уточни, че това посещение

не е еднократен акт, интересът

на ЕП няма да се изчерпи

с него. “Ние имаме дългосрочен ангажимент и следим събитията в България отблизо”, увери тя. И добави: “Настояваме за национално законодателство за закрила на жените”.

Другият акцент на визитата е независимостта на медиите. Според евродепутатите трябва ЕС да помисли за въвеждането на европейски правила за собствеността на медиите. Велд разкри, че продължава да вярва в това, че България наистина се намира на 112-о място по свобода на словото, въпреки че няколко души у нас се опитали да я разубедят. “Собствеността и прозрачността на медиите е големият въпрос, защото има хора зад кулисите и те използват за защита на своите бизнес интереси тези медии”, каза нидерландката.

Елена Йончева
Елена Йончева
На пресконференцията присъстваха Елена Йончева от групата на Социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на Зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано.

Елена Йончева определи като успех, че погледът на Брюксел вече е обърнат към България. “Мониторинговата група беше в Малта и Словакия, защото там бяха убити журналисти. В България самата журналистика е убивана през последните 10 г.”, заяви Йончева.

Задачата на мисията на ЕП е да предизвикаме дебат за това и в Брюксел. Ще търсим отговори и от следващото правителство в България, защото по-сериозните реформи могат да се случат само при редовен кабинет и подкрепа в Народното събрание, добави тя.