Избирателите в германската столица Берлин заедно с гласуването за състава на новия германски парламент и за местния законодателен орган, също участваха в референдум дали големите компании за недвижими имоти да продадат повечето от жилищата си, съобщава „Берлинер цайтунг“ , цитиран от БНР. 

Тъй като берлинчани участваха в повече от един вот за един ден, в няколко секции настъпи хаос и забавяне. Около 34 000 помощници работиха в 2250 избирателни секции в града.

Според неокончателните резултати от референдума 56,9% са гласували „за“, а 39% са против предложението.

"Това е просто екстраполация, няма да получим окончателните резултати чак утре! Но дори и тази цифра показва, че на берлинчани им е дошло до гуша от спекулации и луди наеми", казват от движението за експроприиране на жилища от берлински жилищни корпорации.

Референдумът изисква обикновено мнозинство за гласуване, както и гласуване „за“ от поне една четвърт от всички избиратели. Дори при положителен резултат това само ще принуди следващото правителство на Берлин да обсъди предложението.

Гласуването е резултат от кампания за „Отчуждаване на Deutsche Wohnen and Co.“ Успешното гласуване ще отвори пътя за Сената на Берлин да разработи закон, който да позволи отчуждаване на активи на компании за недвижими имоти с повече от 3000 жилищни единици. Компаниите ще получат за имотите по цени "доста под пазарната стойност", според кампанията.

Гласуването дойде, след като германският конституционен съд отмени ограничението за наем, въведено в столицата от управляващата лява коалиция. Цените на жилищата и наемите са основен проблем за жителите на Берлин.

Участниците в кампанията смятат, че законодателството би било конституционно съвместимо с конституцията на Германия съгласно никога неизползвания член 15, който гласи: „Земята, природните ресурси и средствата за производство могат, с цел национализация, да бъдат прехвърлени в публична собственост или друго форми на публично предприятие по закон, който определя естеството и размера на компенсацията."

"Това не е обвързващо, но следващият законодателен орган на държавата ще трябва да го обсъди. Тъй като жилищната криза оказва натиск върху наемателите, очаквайте натискът върху политиците да продължи, за да направят нещо по въпроса", написа в "Туитър" репортерът на "Дойче веле" Уилям Глукрофт.

Гигантът за недвижими имоти Deutsche Wohnen притежава около 113 000 жилищни единици в столицата на Германия. Това беше основната цел на кампанията за референдум. Но няколко други компании, като Vonovia, която се опитва да изкупи Deutsche Wohnen, и Pears Group, също ще бъдат засегнати от евентуално законодателството за експроприация.

Столицата на Германия, с население от около 3,6 милиона души, страда от жилищна криза.
Социалдемократите (СПД) са спечелили победа на изборите в Берлин, показват предварителните резултати в понеделник.

Франциска Гифи, кандидатът на СПД за кмет на Берлин, спечели 21,4 процента от гласовете, побеждавайки съперниците си за поста от партията Зелени с 18,9 процента и консервативната ХДС с 18,1 процента.

Гифи каза пред телевизия RBB, че иска да разговаря както със Зелените, така и с консервативния ХДС за създаването на евентуална коалиция, като заяви, че нейният приоритет е „да включи колкото се може повече от програмата на СПД в коалиционните преговори“.

В момента Берлин се управлява от коалиция между СПД, Зелените и крайнолявата Левите.

СПД управлява столицата от 20 години. Напускащият му кмет Михаел Мюлер реши да не се кандидатира отново този път.