Мярката е за 7 месеца - от декември до края на юни

Ще струва между 600 и 650 млн. лв., парите ще дойдат от дивидента, изплатен от свръхпечалбата на енергийните компании

Държавата поема по 50 лева от цената на 1 мегаватчас в сметките за ток на бизнеса. Това е една от мерките, които оповести министър-председателят Стефан Янев във връзка с високата цена на електроенергията.

Решението е взето в понеделник на среща при премиера с участието на министрите на финансите и на енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков и председателя на КЕВР Иван Иванов. Помощта за бизнеса ще е около 600-650 млн. лева, уточни Белчев.

За получаването на това подпомагане няма критерии за кандидатстване, като например доказване на загуби до 20% от оборота, каквито има при други мерки.

Тези 50 лв. се

дават на всеки

стопански

потребител на

електроенергия

Ако той е малък и ползва 50 мегаватчаса, то ще получи 2500 лв., ако е по-голям и потребява 500 мегаватчаса, сумата е 25 000 лв., поясни пред “24 часа” председателят на КЕВР Иван Иванов. Тоест при малко потребление ще се получи по-малка компенсация и това е единственото.

Механизмът как конкретно бизнесът ще си получи компенсациите ще бъде разработен от финансовото министерство.

Парите били налични, те са от свръхпечалбите на държавни енергийни дружества. Можело да бъдат взети от компаниите като предсрочен дивидент по искане от държавата, казаха Янев и финансовият министър.

Всъщност държавните дружества, които ще натрупат печалби от рекордните нива на цените на тока, са АЕЦ “Козлодуй” и НЕК, ТЕЦ “Марица-изток 2” също ще спечели, но тя плаща скъпи емисии и от няколко години е на загуба.

По-скоро държавата ще прибере авансово като дивидент печалбата на АЕЦ “Козлодуй”, която бизнесът сметна на 1,3 млрд. лв., някои експерти изчислиха дори до 1,5 млрд.

Парите обаче нямало как да се дадат на бизнеса веднага, тъй като не са разписани в актуализацията на бюджета, обясни премиерът Янев.

Предвижда се в първите шест месеца на следващата година фирмите да получат облекчението от 50 лева, но това да се запише в бюджета за 2022 г., който трябва да приеме бъдещият парламент.

Има помощ и за

декември, но

фирмите могат

да я вземат само

с още една

актуализация

на бюджета за

2021 година,

която също трябва да бъде направена от ново Народно събрание.

Белчев заяви, че са налични пари за компенсации и за октомври и ноември, но не стана ясно дали ще могат да се платят.

По-късно от правителството поясниха, че ако има актуализация на бюджета за тази година, към декемврийските помощи със задна дата ще бъдат включени компенсации за бизнеса за скъпия ток и за октомври и ноември. Според шефа на КЕВР Иван Иванов обаче плащане със задна дата не можело да се направи.

Втората дългосрочна мярка е национална позиция, която да бъде изпратена в ЕС за по-гъвкава европейска политика за компенсаторните механизми за държавна помощ и

за временно

намаляване на

тежестта на

цената на

въглеродните

емисии, които се

калкулират в

цената на тока

Третата мярка е създаването на клирингова къща, а изготвяне на наредба за това се възлага на Министерството на финансите, Българската фондова борса и Министерството на икономиката. Янев заяви, че това е механизъм, който съвместно с Българската независима енергийна борса ще работи за балансиране на интересите на производители, търговци, клиенти на електрическа енергия. Така ще се създадат условия за гъвкав пазар и за намаляване на финансовия риск за участниците на свободния пазар на ток.

Кабинетът набеляза и краткосрочни мерки. Сред най-важните, които могат да започнат и от утре, е

предлагане на

дългосрочни

пакети за малки

потребители на

електроенергия

за 3 или 6

месеца

Така малките и средните предприятия ще бъдат подпомогнати да имат по-лесен достъп до пазара и по-гъвкави цени, които да договарят. Премиерът смята, че това ще даде възможност да търгуват на борсата и да не зависят в такава степен от търговците на ток. В последните месеци част от тях предлагали оферти с борсова цена плюс надбавка за малкия бизнес. А с предложената мярка фирмите ще могат да купуват ток директно от борсата.

Янев даде пример, че в момента е спрян търг на АЕЦ “Козлодуй” за 300 мегавата. Той можело да бъде разделен на 30 пакета по 10 мегавата или на 60 по 5 мегавата. Така в търговията по дългосрочни договори ще се включат и малки фирми.

КЕВР пък ще преразглежда наредбата за лицензиране на търговците, като ще заложи по-високи критерии, както и ще прави по-сериозен преглед на докумените.

Ще се търси най-добрият опит в Европа, каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Той уточни, че ще се засили и контролът върху търговците дали изпълняват лицензионните си задължения.

Янев анонсира и трети вид мерки. Според него енергийната стратегия е или поостаряла, или е недостатъчно конкретна. И възложи на енергийното министерство да свика специалистите, които претендират, че разбират от ядрена енергетика, на експертен разговор.

“Започнат е един проект преди години, да не казвам колко, и

още не е ясно

искаме или не

искаме развитие

на ядрена

енергетика

Искаме или не искаме “Белене” или нови мощности в АЕЦ “Козлодуй”, всички тези въпроси в светлината на настоящата криза се нуждаят спешно от отговор”, посочи премиерът. Според него в експертните разговори трябва да се даде отговор и на това

каква ще е

съдбата на

започнатата

процедура за

изграждане на

АЕЦ “Белене”,

която не била докарана доникъде. Говорим за наша ядрена мощност, за наши предприятия, които ще работят в наш интерес, заяви Янев.

И премиерът Стефан Янев, и министърът на енергетиката Андрей Живков заявиха, че цената на електроенергията за свободния пазар у нас трайно е най-ниската в Европа, с изключение на цените в Полша, която има механизъм за капацитет за въглищните си централи.

“Постигането на тези най-ниски цени в Европа, след Полша, са в резултат на оптималното включване на мощностите в електроенергийната система, което преди това го нямаше”, каза Живков. ТЕЦ “Марица-изток 2” работи на пълни обороти, ускоряват се ремонтите на вецовете “Чаира” и “Белмекен”, за да бъдат и те включени в микса. Ремонтите там са просрочени, закъсняват, министърът заяви, че са си поставили за цел да ги ускорят.

ИВАН ИВАНОВ

ИВАН ИВАНОВ
Шефът на КЕВР: Ще търсим решения за по-малко поскъпване на парно и ток от 1 януари

До края на годината няма да има промяна в цените за бита, казва Иван Иванов

За успокоение на хората искам да кажа, че в следващите три месеца няма да има промени в цените на електроенергията, на парното и топлата вода. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов по време на обявяване на мерките за бизнеса.

“Цените на електроенергия и на парно за битовите потребители вече бяха променени на 1 юли. Законът изрично позволява актуализация на тези цени след изтичане на 6 месеца”, посочи председателят на енергийния регулатор.

Той отказа да прогнозира какво ще е увеличението от 1 януари, тъй като в момента има голямо движение на котировките на международните борси и на българската. Не сме в състояние три месеца преди 1 януари да отговоря каква ще е промяната”, каза Иванов.

Освен това КЕВР и служебното правителство още през ноември ще стигнат до определени решения, които да намалят задаващото се увеличение на цената на електрическата и топлинната енергия, обеща Иванов.

Комисията винаги се стремяла да ограничи поскъпването, ще го направи и сега, заяви Иванов. Имало само два фактора, които не могат да се преодолеят и да бъдат променени - единият е цената на въглеродните емисии, които се търгуват на платформата в Брюксел, и цената на природния газ. Тези стойности се следели всеки ден, надеждата е цената на газа, особено след изявленията в неделя на руския президент Владимир Путин, че ще се увеличат количествата за Европа, да падне, каза председателят на КЕВР.

Това ще рефлектира към намаление на поскъпването не само на цената на топлинната енергия, но и на електроенергията, тъй като всички топлофикации в България са когенерации и произвеждат и ток.