Китай си е създал репутация на надежден доставчик на модерни военни дронове на международния пазар. Сега, държавата предлага нов модел, за който се говори, че е подходящ за почти всички въздушни мисии, съобщи Радио Китай.

Китайската академия за аерокосмически технологии, най-големият в страната износител на военни дронове, ще покаже най-новия си продукт, многоцелевия безпилотен самолет CH-6 в рамките на 13-ото Международно авиошоу в Джухай, провинция Гуандун.

Дронът е дълъг 15,8 метра и 20,5 метра размах на крилата. Функциите му включват полет на голяма височина, бърза скорост, голяма товароносимост и дълга издръжливост и обхват, каза главният проектант на CH серията.

„CH е способен да изпълнява широка гама от задачи, включително височинно разузнаване и нанасяне на въздушни удари, операции срещу подводници, ранно предупреждение за далечни разстояния и близка огнева подкрепа“, добави експертът.

Дронът е задвижван от два турбовитлови двигателя, максималното му излетно тегло е 7,8 тона, като е способен да превозва 450 кг оборудване и муниции, включително електрооптични сензори, радари и ракети.

Дронове от серия CH са закупени от военните сили в повече от 10 държави в Близкия изток, Югоизточна Азия и Африка.