"Северен поток 2" може да намали напрежението на европейския газов пазар

Руският газов холдинг "Газпром" се интересува от дългосрочни договори с Европейския съюз, въпреки че губи в цените спрямо спот пазара, заяви президентът Владимир Путин по време на форума на Руската енергийна седмица 2021, предава БНР.

"Германия получава природен газ при цени 250-230 долара, максимум 300 долара за 1000 кубически метра, вместо за цени 1500-2000 долара. "Газпром" изглежда губи, защото ако продаде газа на пазарна спот цена, ще получи 1 200 за 1000 кубически метра, докато той получава 250-300 долара", отбеляза руският президент.

"Въпреки това нашият производител се интересува от такава стабилност. Това е така, защото знае, че ще продаде определен минимален обем на определена минимална цена и след това подходящо ще развива своята инвестиционна политика. Това е от полза за доставчика и за потребителя", отбеляза Путин .

Германските компании трябва да се "поклонят ниско" на бившия канцлер Герхард Шрьодер заради факта, че сега Германия получава руски газ на ниски цени, заяви руският президент.

"Страни като нашите основни потребители Германия трябва да се поклонят ниско на Герхард Шрьодер, защото сега Германия получава газ не в размер на 1000-1500 долара на хиляда кубически метра, а 300 долара на хиляда кубически метра", каза Путин.

Цените на газа, доставян от "Газпром", зависят от цената на петрола, като приходите на компанията от доставките спаднаха, след като цените на петрола спаднаха на световния пазар през 2019 и 2020 г., каза Путин и добави, че приходите на компанията се повишиха с увеличаването на цените на петрола.

Путин: “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския газов пазар

Според руския президент увеличаването на транзита на газ през украинската транзитна система е опасно, тъй като износването на тази транспортна система е над 80%.

"Всъщност ние увеличихме доставките на газ чрез украинската транзитна система", каза той и добави, че доставките ще бъдат с 10% повече тази година, отколкото е предвидено в договора за транзит.

"Но не трябва да има допълнително увеличаване на този транзит. Всички продължават да ни намекват: увеличете доставките през Украйна още повече. Опасно е да ги увеличим! Газотранспортната система там не е виждала ремонт от десетилетия. Ако увеличим налягането, тръбата вероятно просто ще се спука. Европа ще остане изобщо без този транспортен маршрут", отбеляза Путин.

Той посочи, че удължаването на срока за транзит на природен газ от Русия през Украйна след 2024 г. е чисто икономически въпрос, като добави, че тази година обемите вече са увеличени извън договорните задължения.

"Това е и чисто икономически въпрос. Вече казах, че украинската газопреносна система е изчерпана с около 80-85%, според различни оценки. Вече сме увеличили транзита, въпреки всичко, въпреки политическите различия. Вече казах, че обемите на изпомпване са увеличени извън нашите договорни задължения с 10% за тази година".

Путин: Пазарът на природен газ в ЕС не изглежда добре балансиран и предвидим

Междувременно Путин отбеляза необходимостта от привеждане на газопреносната система в нормално състояние, за да се запази и увеличи транзитът. "Това се отнася както за Русия, така и за европейските потребители, това се отнася и за украинските оператори", каза той.

Владимир Путин подчерта, че Москва е готова да запази договора за транзит на газ през Украйна и дори да увеличи доставките, но трябва да разбере обемите на покупките.

"Ние сме готови да поддържаме този договор, дори да увеличим доставките, ако се създадат икономически, технологични условия, ние сме готови да го направим. Но трябва да разберем мащаба на покупките", каза още той.

"Ако Европа се откаже от въглеводороди, особено от природен газ в бъдеще, как можем днес да поемем задължения за увеличаване на транзита през Украйна, ако Европа не го купува от Русия. Кажете ни колко ще купуват, сключват договори за обеми, тогава ще разберем колко можем да изпомпваме. Трябва да разберем обема на пазара“, обясни той.

Според Путин поскъпването на газа в Европа е следствие от дефицита на електроенергия. В същото време президентът на Русия увери, че страната му е готова да увеличи доставките на синьо гориво на европейския пазар.

"През цялото последно десетилетие, стъпка по стъпка, в европейската енергетиката се залагаха системни дефекти. Именно те доведоха до мащабната криза на европейския пазар. Ще припомня, че когато водеща роля играеха атомната и газовата генерация, нямаше подобни кризи".

Президентът подчерта също, че Русия спазва договорите за доставка на газ в Европа и има готовност да увеличи количествата, ако европейските страни пожелаят.

"Заедно с европейските компании, нашите партньори и приятели, реализираме големи инфраструктурни проекти. Задачата на "Турски поток", "Балкански поток", "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е за години напред да осигурят устойчивост и предсказуемост на доставките на такива количества газ, каквито са необходими на европейските страни", допълни още Путин.