До 2030 година 800 млн. души ще останат без работа заради автоматизацията

В антиутопията на Рей Бредбъри “451 градуса по Фаренхайт” пожарникарите имат необичайна мисия – цензурират книги чрез изгаряне.

В разказа от 80-те г. “Джони мнемоник” героят на Уилям Гибсън работи като куриер, записващ информацията в паметта си чрез имплантиран в мозъка чип. Айзък Азимов фантазира за професиите като за програмиран процес, върху който човекът не може да влияе. В разказа му “Професия” необходимите знания на служителя са въведени директно в мозъка чрез запис на магнитна лента.

Върху занятията на бъдещето размишляват много писатели фантасти. Малко от тях засега са се сбъднали. Но в края на XX век суперкомпютърът Deep Blue победи на шах световния шампион Гари Каспаров.

“Да не си скубем косите, да не плачем.

Дори и съвършените

машини се нуждаят

от насоките на хората

Да извлечем най-доброто от това сътрудничество”, каза тогава прочутият гросмайстор.

Да, но днес сме свидетели как роботът все повече измества човека от традиционни занятия и всява страх за поминъка. Автоматизацията е сочена като виновник за безработицата и изчезването на професии. По изчисления на консултантската компания “Маккензи” до 2055 г. тя ще засегне половината от работните позиции, а още през 2030 г. без работа ще бъдат 800 млн. души – 20% от трудоспособното население на планетата.

Всеки нов робот покрива

средно 5 съществуващи

работни места

Автоматизацията позволява на фирмите не само да икономисват, но и да създават продукция за личните нужди на всеки. За разлика от конвейера тя може да предложи качествени, но и съобразени с индивидуални поръчки на клиента стоки и услуги, а това значително разширява асортимента. В такива случаи нуждата от живи работници в класически сфери отпада.

Да вземем магазините на самообслужване. Още през 2016 г. технологичният гигант “Амазон” лансира проект за магазин без каси. Там клиентите не висят по опашки, а покупките в кошницата се сканират с камери и парите автоматично се вадят от картите им.

Засега обаче самообслужването не означава отказ на супермаркетите от персонал, а само възможност да увеличат потока клиенти и оттам приходите. Терминалите за проверка на стоките и плащане също се нуждаят от обслужване, а за това трябва допълнителен персонал. Хора са нужни и за доставка, зареждане, почистване на магазините. И най-вече за програмното обезпечаване.

Скептиците философстват: безпилотни коли ще изместят шофьорите, роботи ще сменят камериерите, чистачите, преводачите, сервитьорите, дронове ще поемат доставките. Автозаводи и други производства ще се обезлюдят.

Роботизацията, юберизацията, премахваща посредниците, внедряването на нови технологии наистина пропъждат човека от класически функции, но не и от икономиката като цяло, отговарят опонентите. Всеки момент фирми и предприятия изпитват нужда от нови и нови специалисти. При това изискванията бързо се менят. През 2005 г. сред най-перспективните и търсени авангардни професии бяха нанотехнолози, космически специалисти, програмисти, маркетолози. Днес, 16 г. по-късно, първите места заемат експертите по подбор на ваксините. Нанотехнологиите не получиха очакваното развитие, а космическият транспорт се развива бурно, но главно от частни компании и за туристически проекти.

Много

занаяти са застрашени

от изчезване като

стюардеси, пощальони,

застрахователни

агенти, шивачи,

касиери, продавачи, библиотекари, печатари, часовникари. В перспектива новите технологии ще заместят и учителите. Слабо ще е търсенето на историци и археолози.

Но постоянно изникват нови поприща и възможности, каквито доскоро не можехме да си представим, констатира руското електронно издание “Лента”. Оптимизаторът на сайтове от фирмата “Работа.ру” обаче предупреждава, че за да задържат позициите си, работниците ще трябва да се адаптират към измененията и да повишат уменията за взаимодействие с технологиите. Понятието професия ще се трансформира от тесни специалности към портфейл от компетенции, с който хората ще се включват в изпълнението на различни дейности и проекти.

Според изследователи на трудовия пазар човекът все пак ще запази преимуществата си пред машините, поне в близките десетилетия. С помощта на икономисти, футуристи, IT специалисти “Лента” прогнозира какви нови професии на бъдещето трайно ще навлязат в живота ни.