Популярната сентенция гласи “намери работа, която обичаш и никога няма да ти се наложи да работиш”. Макар за мнозина това да звучи като блян, в днешно време става все по-възможно работата и удоволствието да съществуват в една равнина. 

А какво ще кажете, когато удоволствието дори помогне в работата? Според престижното издание Блумбърг благодарение на една находчива предприемачка напоследък именно това се получава с много жени заети в корпоративния свят. Ето и малко детайли.

Покерът и повишенията

Източник: Pexels

Източник: Pexels

Наскоро от Блумбърг излязоха с материал, който разглежда ролята на покера в кариерното развитие. И по-точно става дума за проект на бизнесдамата Джени Джъст, която помага на жени да изкачат корпоративната стълба...учейки ги да играят покер. Точно така, популярната игра на карти служи като пътеводител за кариерно развите във все по-конкурентните и така желани от мнозина, управленски позиции.

Целта на курса е да даде повече увереност на дамите, когато те преговарят за повишения на позицията или заплатата си. Преговорите с ръководството на подобни теми обикновено е голямо събитие за служителите, които невинаги се чувстват достатъчно уверени в своите умения да изразят позицията си. Факт е обаче, че това е нещо, което може да се научи, а интересът към програми свързани с кариерно развитие нараства особено сред женската половина от професионалистите.

Идеята на Джъст е да предложи подобно обучение, но с по-практичен метод в сравнение с традиционните уебинари и книги. “Играчите адаптират принципите при игра на Texas Hold'em към договарянето на своите повишения”, пише в изданието. Така “курсистите” на програмата, която се води от професионални играчи, започват с първите стъпки в покера и се развиват в играта, прилагайки придобитите умения в работата си. На всичкото отгоре, игрите се провеждат с виртуални чипове, а не с реални пари.

Основната цел е да се усвоят умения като разчитане на езика на тялото, водене на успешни преговори, както и реалистично преценяване на собствените възможности. Към момента 4,000 жени от цял свят и всякакви поприща са се записали за програмата. Не само това, но и редица работодатели и висши образователни институции плащат на свои служители и курсисти, желаещи да участват в обучението.

Относно резултатите от курса заместник-директорът на Центъра за жени в ръководни роли, който е част от Северозападния университет, споделя: “Наистина се случва една поведенческа промяна - от гледна точка на това как жените се проявяват, когато преговарят, колко напористи са способни да бъдат, колко смели са, тяхната устойчивост”.

Покерът и човекът

Източник: Pexels
Източник: Pexels

Макар и да звучи нестадартно, връзката между покера и професионалното развитие е по-силна, отколкото е видимо на пръв поглед. Всъщност, мнозина от най-успешните ръководители и предприемачи са привлечени към тази игра. 

Практически погледнато “игра” е може би неподходящ термин, тъй като покерът е толкова комплексно събитие, че може да се приеме като модел на човешкото съществуване. С неговите многобройни неизвестни, битки, падения и разчитане на собствени сили, дори в ситуации, които не са напълно в нашите ръце… Нека добавим и сложността на междуличностните отношения, което важи с пълна сила в покера, където обикновено около десетина човека се борят да отстранят конкуренцията.

Всичкото това се случва в игра, в която неизвестните са в пъти повече, отколкото например в шаха, който е считан за една от най-висшите форми на тест на човешкия ум. Истината е, че покерът е още по-сложно събитие, но пък както се вижда уменията придобити от него могат да бъдат пренесени извън “масата”.

Затова и тази популярна игра на карти, която всъщност е резултат от богата история, вероятно датираща от векове, намира много приложения извън собствения си свят. 

Освен това инициативи като гореспоменатата предлагат решение на един от най-наболелите проблеми в образователната сфера-представянето на образователния материал, по разбираем, интерактивен и занимателен начин. 

Наистина традиционният подход при обученията е прекалено праволинеен за модерните нужди. В днешния свят, личен и корпоративен, се котират многопластовите умения и поемането на лична инициатива, което трудно се постига с традиционно обучение. То, от своя страна, приоритизира наизустяването на факти и стриктното придържане към архаични модели. Защо тогава да не се обърнем към методи, които предлагат именно това разнообразно личностно развитие, което стои в основата на човешкия прогрес?