Имало съгласие за незабавни компенсации за бизнеса от свръх печалбата на АЕЦ-а

Правителството ще обяви нови мерки след заседанието си днес, с които да се направи опит да спре поскъпването на тока. На него ще се приеме и позицията, която ще защитава президентът Румен Радев на Съвета на ЕС, който е в петък.

Това стана ясно след среща на представители на бизнеса и синдикатите в Министерския съвет с енергийния министър Андрей Живков, шефа на БЕХ Валентин Николов, председателя на КЕВР Иван Иванов. По-късно се включил и вицепремиерът Гълъб Донев. Премиерът и финансовият министър са отсъствали.

Вицепремиерът, енергийният министър и другите присъстващи уверили, че мерките, които предлагат работодатели и синдикати, ще се обсъдят.

“Съгласихме се, че са необходими финансови компенсации незабавно за небитовите потребители за надвзетото дотук от енергийните дружества. Това да бъде със задна дата - от август, докато влязат мерки, които да нормализират цените на тока”, каза Васил Велев - ротационен председател на асоциацията на работодателите.

Той даде пример, че за вторник цената на свободния пазар е била 482 лв. на мегаватчас, а себестойността на тока от АЕЦ “Козлодуй” е 55 лв. Това правело 876% печалба.

Ако средната цена за октомври на свободния пазар е 368 лв. за мегаватчас, вадим прогнозната на КЕВР от 1 юли, която е 119 лв., и се получават 249 лв. Ние искаме

75% от тази

надплатена

сума да се

върне на 600

хил. небитови

клиенти,

което е 187 лв. за мегаватчас, посочи Велев.

За бъдещо време са предложени два варианта. Първият е всичките нестопански потребители да минат на доставчик от последна инстанция.

Вторият вариант е таксата “задължения към обществото”, която сега е 7-8 лв., да стане отрицателна, примерно да е минус 200 лева, а парите да ги плаща фондът “Сигурност на електроенергийната система”.

Преди срещата в Министерския съвет стотици работници от различни предприятия

излязоха

на протест

и блокираха центъра на София за часове. “Няма да позволим електроенергията да изяде заплатите ни и работните ни места. Искаме компенсации”, скандираха работници и работодатели пред сградата на правителството.

На плакати пишеше: “Рестото върнете. Токът намалете!”. Профсъюзи и бизнес поискаха компенсации за скъпия ток. В протеста не се включи КРИБ, от конфедерацията преди дни заявиха, че няма да протестират, докато водят преговори с правителството.

“Немам нерви” на рокаджийката Милена звучеше на столичния бул. “Дондуков”, докато в сградата на правителството влизаха отиващите на преговори представители на работодателите и синдикатите.

Преди това Мария Минчева от БСК посочи, че мястото на работодателите не е на площада, необичайната ситуация събрала заедно синдикати и бизнес. Тя заяви, че много фирми се борят да оцелеят след коронакризата, а сега трябвало да се справят и с ценовия шок с тока. Бизнесът бил наясно, че проблеми, трупани с години, не могат да се решат с вълшебна пръчка, а се налага се да се вземат в сложна обстановка.

“Зелената сделка чука на вратата ни, а ние сме по пижама, трием очи и се разбуждаме”, онагледи тя политиката от последните години.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че бизнес и синдикати искат от близо месец няколко действия. Едното е компенсация в размер на 75% от разликата в прогнозната цена, определена от КЕВР, и тази на свободния пазар. Парите можели да дойдат от свръхпечалбата на енергийните дружества или от бюджета.

Друга мярка е механизъм за поносима цена на тока. Формулата е била дадена от синдикатите на правителството - всички бизнеси временно да минат към доставчик от последна инстанция, токът да се купува от НЕК с малка печалба. Така цената ще падне и всички ще си отдъхнем, каза лидерът на синдиката.

Третата мярка е

компенсация

на всички

работещи за

по-високите

цени на стоки

и услуги,

инфлацията вече била 5%. А се очаква поскъпване на ток и парно с 20-30% от 1 януари, каза Димитров.

200 000 училища, болници, културни институции, ВиК дружества, железниците и градският транспорт, който е на ток, също са в затруднено положение и всичко това стига до нашия джоб, посочиха още от синдикатите.