Помощта е за потребен мегаватчас за октомври, ноември и декември

80 а не 50 лева да е помощта за небитовите потребители за всеки потребен мегаватчас за октомври, ноември и декември. На този вариант за директно подпомагане на бизнеса, болници, училища, детски гранини, ВиК дружества, жп и градски транспорт се е спряло правителството.

Решение в сряда не е взето, но в късния следобед във финансовото министерство работна група е писала постановлението, което евентуално да се приеме и обяви днес.

Не са били приети предложенията на бизнес и синдикати, които

искаха да

получат

директно

75% от

разликата

между прогнозната пазарна цена, определена от КЕВР на 1 юли, която е 119 лв. за мегаватчас, и пазарната цена. След консултации с външни експерти се е стигнало и до становището, че връщането на всички към доставчик от последна инстанция означава регулиран пазар. Такава мярка заплашвала с наказателна процедура, която щяла да излезе по-скъпо.

Обсъждало се кой да е администратор на директните плащания. Смята се, че това може да е фонд “Сигурност на електроенергийната система”, можело обаче и да е друг.

Помощта щяла да е към 480 млн. лв. и да е от свръхпечалбите в държавната енергетика и най-вече от АЕЦ “Козлодуй”, казаха информирани.

Заедно с мерките на КЕВР за намаляване на цената на доставчика от последна инстанция с до 30 лв. фирмите, които са към този доставчик, ще получат общо помощ към 100-110 лв. за мегаватчас.

Надявам се да не е вярно това, което чух, каза един от лидерите на протестиращите във вторник.

Ако плащането

е 80 лв., това

е нищо,

коментира той, но уточни, че не знае какво е решението.

Представителят на бизнеса направи сметка, че при средна пазарна цена за октомври от 360 лв. и прогнозна 119, то разликата е 241 лв., тоест плаща се 1/3 с тези 80 лв. А за ситуацията през август и септември, попита още той.

Подготвят и други мерки, като търгове с ток на “Козлодуй” след пускането на VI блок, нормативни промени и пакет законови, които да са готови за новия парламент.

В сряда кабинетът прие позиция на България за Съвета на ЕС, който започва днес. На него страната ни се представлява от президента Румен Радев. В изготвената позиция се настоява за координирани действия и европейски кризисен механизъм при енергийната ценова криза.

Днес представители на десетки вецове ще се срещат със служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова,

за да поставят

въпроса за

своите

разрешителни

за вземане

на вода

от коритата на реките. Те изтичат тази година и следващата за всички водни централи, изградени преди август 2010 г., а това са 120 мегавата мощности, произвеждащи евтин ток. Промените в закона, които им отнемат разрешителните, бяха гласувани в последните дни на третия кабинет на ГЕРБ.