Голям протест готвят утре в Пловдив от ресторантьорския бранш. В 15 часа противниците на зеления сертификат и здравните мерки ще се съберат на кръстовището на Чифте баня. Това съобщи пред 24plovdiv.bg Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията в България.

"Недомислията продължават. Вече има глобени колеги и клиенти, които са ползвали маси на открито", коментира Миткова. По нейна информация в цяла България има негласно разрешение от местните РЗИ-та, да не закачат посетителите, които са навън. Единствено в София и Пловдив мерките са толкова драстични, ядосват се хората от бранша.
Проверяват се дори заведения с градини на открито, а също и такива, чиито маси са директно на тротоара, разказа Миткова.

Тя се оплака, че в нейното заведение имат огромни проблеми с персонала. От началото на мерките са я напуснали четирима души, а останалите отказват да се ваксинират и предпочитат да се тестват през 3 дни. Подобно е положението и при останалите й колеги в Пловдив и региона.

"Как е възможно самата администрация да няма зелени сертификати, а да проверява нас?", питат риторично собственици на заведения.

Вчера дори служителите на Здравната каса не отидоха на работа, защото не могат да изпълнят заповедта на собствения си министър, настояват от бранша.

Преди ден малък ресторант в кв. "Капана" е отнесъл 300 лева глоба защото не е проверявал сертификатите на клиентите, седнали навън. Друг подобен случай имало и в заведение в кв. Смирненски, по информация на Кръстина Миткова, която активно контактува с колегите си.

Най-често при проверките от РЗИ се правят предписания, но обръчът се затяга всеки ден и се очакват солени глоби.

От РЗИ заявиха, че действително клиентите, които са на масите за открито сервиране също трябва да имат зелен сертификат. Защото заповедта на министъра не определяла само затворените пространства на заведенията, а цялата им територия. И припомнят, че на санкции подлежат не само собствениците на заведения, но и самите клиенти.

От понеделник до днес от  РЗИ са проверили 61 заведения, 808 търговски обекта и 11 структури с обществено предназначение. Дали и колко са глобени все още не е ясно. "Затрупани сме с работа", отсече по телефона зам.-шефът на Здравната инспекция д-р Аргиров.