В България жилищата са поскъпнали с 9,1% на годишна база 

Европейската централна банка (ЕЦБ) вече бие тревога за повишаващите се имотни цени в Европа и дори заговори за нуждата от затягане на отпускането на ипотечни кредити.

В своя полугодишен доклад базираната във Франкфурт финансова институция говори за “нарастващи признаци на надценяване” на пазара. Това според ЕЦБ е добра възможност за централните банки да наложат лимит на кредитите на търговските банки. По-високи изисквания за отпускането на ипотеки също е вариант, смятат от ЕЦБ.

Тревогата на централната банка на еврозоната по-специално е за домакинствата, които имат ипотечни кредити с плаващ лихвен процент. Те били изложени на риска от неочаквано покачване на лихвите, което можело да повлияе неблагоприятно на възможността им за обслужване на кредита.

Повишаването на лихвите в доклада се разглежда като реална възможност, тъй като в текста се говори, че високата инфлация в момента е много вероятно да се задържи по-дълго от очакваното. Това би наложило вдигане на основната лихва.

Първопричината за сегашното положение е, че икономиките на страните от Евросъюза се възстановяват от пандемията от коронавирус, но това става на фона на свръхниски лихвени проценти и мащабни парични стимули. Всичко това кара инвеститорите да поемат все по-големи рискове в търсене на доходност, а това прави пазарите на имоти, на дългове и на криптоактиви все по-податливи на корекции.

Увеличението на цените на недвижимите имоти в Европейския съюз за второто тримесечие бе 7,3% на годишна база, а през третото - 6,8%. Повишението от 7,3% бе най-високото от финансовата криза през 2008 г. насам.

В България последните до момента данни на НСИ за жилищата сочат дори още по-голямо поскъпване през второто тримесечие - 9,1%.

“Нашите икономисти смятат, че още сме далеч от имотен балон, тъй като нивата са още далеч от това, което видяхме през 2008 г.”, коментира по този повод главният изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Цветанка Минчева по телевизия Bulgaria ON AIR.

“В края на лятото се наблюдава забавяне на растежа на кредитирането. В момента има неравномерно нарастване на цените на пазара. В някои квартали на София, Варна или големи градове цените нарастват значително, докато в някои по-малки градове цените остават достъпни”, посочи тя.

И добави, че ипотечните кредити са традиционни при инвестиране на средствата на домакинствата. “Българите са сред хората, които предпочитат да притежават жилища. Част от домакинствата разполагат с ликвидност, която при сегашните нива на възвръщаемост на депозитите избират да насочат в друго средство”, каза Минчева.

Освен това в сравнение с предишната криза от 2008 г. “банките са доста по-разумни и условията, които прилагат при оценката на кредитоспособността, са структурирани. През последните години няма разхлабване на тези критерии”, каза шефката на Уникредит Булбанк.