Великобритания може да се сблъска с липса на алкохол тази Коледа, ако правителството не положи повече усилия, за да се справи с недостига на шофьори на камиони, предупреди Асоциацията за търговия с вино и спиртни напитки (WSTA), цитирана от Ройтерс.

Перспективата за ограничено количество алкохолни напитки следва паническото купуване на горива, покачващите се цени на отоплението и недостига на различни стоки - от потребителска електроника до чипс и веган пирожки, предава БТА.

Браншовата асоциация обяви, че 49 компании, включително британските подразделения на Моет Хенеси (Moet Hennessy), Лоран Перие (Laurent Perrier), Перно Рикар (Pernod Ricard), Си енд Си груп (C&C Group) и Матю Кларк (Matthew Clark) са се подписали в писмо до транспортния министър Грант Шапс, в което го призовават да предприеме спешни мерки относно недостига на шофьори и нарушенията в товарните превози.

"Сред членовете ни има все по-големи опасения, че, ако не бъдат взети спешни мерки, ще затънем в много дълбок хаос с доставките", каза главният изпълнителен директор на асоциацията за търговия Майлс Бийл.

"Вече сме свидетели на големи закъснения с доставките на вино и спиртни напитки, което повишава цените и ограничава продуктовата гама, достъпна за британските потребители", допълни той.

Според браншовата организация разходите за превоз са нараснали със 7 процента, тъй като фирмите за доставка трябва да увеличат заплатите на шофьорите, за да ги задържат.

Членовете на асоциацията искат Шапс да удължи временната визова схема за шофьорите - от 28 февруари 2022 година до минимум от една година, за да смекчи тежестта върху индустрията и да позволи броят на местните шофьори да нарасне значително.

Британското правителство заяви, че не очаква нарушения в доставките на алкохол за Коледа.

Двете най-големи вериги британски супермаркети Теско (Tesco) и Сейнсбърис (Sainsbury's) в момента правят големи промоции на вина, което е знак, че няма непосредствена заплаха за доставките на вино, отбелязва Ройтерс.