Необлагаем минимум за доходите е една от целите, които "Демократична България" иска да бъдат записани във финансовата политика на бъдещето коалиционно правителство.

Това стана ясно от позицията на партията по преговорите на тема "Финанси", която днес бе обсъдена с "БСП за България", "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ".

Георги Ганев посочи, че много от предложенията на ДБ съвпадат с тези на останалите участници в дискусията. Според него бюджетният дефицит трябва да се приближава към рамките на фискалните правила. Трябва да се направят промени при необлагаемия минимум на гражданите, но това да се реши от парламента, каза Ганев.

От ДБ призоваха еврозоната да е основен приоритет, както и да се предприемат конкретни мерки за провеждане на информационна кампания на цялото население за ефекта от приемането на еврото. Те настояха и за приемане на бюджет 2022 г. в разумен срок.

Адвокат Венцислав Бенов от ДБ посочи, че трябва да се направи пълен одит на ББР за последните пет години. Също така отбеляза нуждата от преодоляване на забавянията по плащанията на помощи, свързани с пандемията. Той акцентира и на идеята да се удължи разсрочването на кредитите с още шест месеца и да се премахне данък "уикенд" .

Експертът Мартин Димитров предложи да се създадат качествени и количествени индикатори за мерене на успехите на политиките и мерките и да се насърчи децентрализацията, за да имат повече средства общините и да привличат инвеститори.

От ДБ призоваха за излизане на определени държавни компании на фондовата борса, както и за стимулиране на небанковото финансиране.

Около какви решения за финансовата политика се обединяват четирите партии четете тук