При теглена над 10 000 лв. в брой банките ще сигнализират на данъчните

Силно ограничаване на разплащанията в брой е една от целите на финансовата политика, която "Продължаваме промяната" смята, че трябва да предвиди бъдещото правителство.

Ограниченията се отнасят и за гражданите, и за фирмите.

Промени в месечните ДДС декларации и подаване на сигнали от банките при преводи в чужбина от над 1 млн. лв. предложиха от "Продължаваме промяната" на днешните преговори между тях и "БСП за България", "Има такъв народ", "Демократична България", на тема "Финанси".

Съпредседателят на ПП Асен Василев посочи няколко мерки за контрол в сектора на фианансите. Първата е ежемесечните декларации за ДДС да бъдат променени, така че да се подава информация за касови наличности и за това дали фактурата е била платена, отчасти платена или неплатена. Това, по думите му, ще позволи на НАП по-бързо да регистрира евентуални нарушения.

Друга мярка е банките да сигнализират на НАП при тегления от над 10 хил. лв. в брой и да подават информация за преводи в чужбина от над 1 млн. лв. Василев представи също така идеята разпределението на дивиденти и изплащането им да става само по банков път, а не през каса.

По думите му, трябва да се криминализира или да се налагат големи глоби при плащане на пари "в плик", над основната заплата. Асен Василев обясни, че това е документна измама, като идеята е да бъде санкциониран не само работодателят, а и счетоводителят.

Какво още обсъждаха четирите партии четете тук