Ще платим увеличението от 25 декември, гарантира шефът на НОИ. Тук не важало ограничението за 1/12 от стария бюджет

За да не загубят възрастните обаче, е нужно специално решение на правителството за първия месец на 2022 г.

С над 33 лв. по-малко ще получат пенсионерите на 7 януари в сравнение с декември, въпреки че още на Коледа ще им бъдат увеличени пенсиите.

Причината е, че с януарските пенсии те няма да получат т.нар. COVID бонус, който за последните три месеца на 2021 г. бе в размер на 120 лв.

Дори при липсващ бюджет за следващата година обаче Националният осигурителен институт ще успее да плати увеличените пенсии, гарантира управителят на НОИ Ивайло Иванов пред “24 часа”.

Проблем с плащането на пенсиите се появи, след като депутатите от 46-ото НС решиха те да бъдат преизчислени с нова тежест за всяка година стаж от 25 декември, а не от 1 октомври, както предлагаше служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Изплащането на увеличените пенсии, включително и за седемте дни от декември 2021 г., трябваше да стане на 7 януари, но депутатите не предвидиха увеличение на бюджета на НОИ, което да го покрие.

Нов бюджет за 2022 г. пък ще има чак през февруари, а дотогава ще се ползва 1/12 от тазгодишния, обяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев по време на коалиционните преговори.

Вече е краят на ноември, а още няма никакви планове и разчети

как ще бъдат изплатени пенсиите на 7 януари, коментира вчера пред “24 часа” президентът на КТ “Подкрупа” Димитър Манолов, който е председател на Надзорния съвет на НОИ. Преди седмица безпокойство, че увеличените пенсии няма да бъдат изплатени, изрази и шефът на КНСБ Пламен Димитров.

“Пенсиите няма да могат да се увеличат по новата формула, ако няма предвидени средства в бюджета”, каза той.

Ограничението да се ползва 1/12 от бюджета на НОИ важи само за административните разходи, не и за пенсиите, които ще бъдат платени в увеличения размер, коментираха вчера от социалното министерство пред “24 часа”. Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите и другите осигурителни плащания се извършват според предвиденото в законите и съгласно наличните приходи в НОИ, разясниха от министерството.

Именно на увеличените приходи от осигуровки разчита НОИ, за да извърши плащането на вдигнатите пенсии, разясни Ивайло Иванов. За пълна сигурност, че това може да стане, трябвало обаче да се изчакат и осигурителните приходи за ноември, който не е приключил.

Бонусите заради извънредната епидемична обстановка, които първоначално бяха по 50 лв. за всеки пенсионер, а от октомври станаха 120 лв., няма да бъдат плащани. Причината е, че те не са предвидени в закона за разлика от първите три месеца на 2021 г., когато са били включени в бюджета на ДОО.

Пенсиите трябва да бъдат вдигнати през

увеличение на коефициента на година стаж от 1,2 на 1,35 в пенсионната формула,

реши 46-ият парламент. Това означава средно увеличение с 84 лв.

Очаква се средният размер на пенсията през януари да е 573 лв., показват предварителните изчисления на НОИ.

486,50 лв. пък е очакваният среден размер на пенсията през декември. Към нея обаче трябва да се прибави и бонусът от 120 лв., което означава, че средната пенсия за последния месец на годината ще е 606,50 лв. Това е с 33,50 лв. по-голяма средна сума в сравнение с увеличените пенсии, които ще бъдат платени през януари без бонуси.

Тази разлика ще е по-голяма през февруари, защото към пенсиите за януари са включени и увеличения за последните 7 дни на тази година.

С по-голяма сума ще пострадат хората, които и в момента получават минималната пенсия от 300 лв. Заедно с бонуса в последните три месеца на тази година те вземат по 420 лв. От 25 декември обаче минималната пенсия става 370 лв., което означава, че

тези хора ще вземат с 50 лв. по-малко,

отколкото за декември 2021 г.

Най-малко минус 60 лв. ще получат пък пенсионерите, които преди преизчислението вземат тавана от 1440 лв. Заедно с бонуса от 120 лв. от октомври насам те вземат по 1560 лв. на месец. От януари обаче таванът става 1500 лв. или с 60 лв. по-малко от досегашния доход на тази група пенсионери. При част от хората намалението на реалния доход даже ще е по-голямо, тъй като не всички, които сега са на тавана от 1440 лв., ще стигнат до новия от 1500 лв.

За да не се получи това реално намаление на доходите на възрастните хора, е нужно решение на правителството, с което отново да бъдат предвидени бонуси за пенсионерите поне за януари. Темата бе обсъждана и на коалиционните преговори за правителство между “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. На тях социалистите поискаха бонусите от 120 лв. на месец да останат поне до края на извънредната епидемична обстановка, която за момента е обявена до края на март. Тяхното предложение не бе прието, но Асен Василев от ПП, който е и най-вероятният нов министър на финансите, пое ангажимент минималната пенсия да не е под 420 лв. от 1 януари. Това обаче може да стане факт чак от февруари, когато бъде приет новият бюджет.