102,33 лв. за мегаватчас е цената на природния газ от 1 декември, реши в ранния следобед  Комисията за енергийно и водно регулиране.  В сравнение с ноемврийската цена от 93,19 лв, поскъпването е 9,8%.

След леко успокояването на европейските пазари, което трая  малко време през ноември, трендът е нагоре. Укротяването дойде, когато Путин заяви, че увеличават доставките, за да напълнят газовите хранилища в Европа. Устремът нагоре се появи след сано германският регулатор спря сертифицирането на "Северен поток 2", очакват се санкции на САЩ заради газопровода, германското правителство призова преди дни да не се прави. Така че цените на хъбовете в Европа се влияят от състоянето на газопровода. 

Както "24 часа" неведнъж е писал цената на газа на регулирания пазар в България от 1 април миналата година зависи от котировките на европейските хъбове, тъй като 70% от цената на руския газ зависи от европейските пазари, а 30% се прави по старата формула, която се основава на петролните деривати 9 месеца назад.

 В актуализираното ценово заявление на обществения доставчик са отчетени и количествата природен газ по програмата за освобождаване за свободния пазар у нас, по договорите с лицензиантите, както и с клиенти по свободно договорени цени.

След анализ на представените от „Булгаргаз“  актуални данни и документи и след изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 декември 2021 г. в размер на 102,33 лв. за мвтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщи енергийният регулатор.

  Увеличената цена на природния газ за декември е  заради нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на  ноември. Отчитайки промяната в ценовите тенденции, на откритото заседание на 25.11.2021 г. от страна на „Булгаргаз“  прогнозираха, че цената на синьото гориво за българския пазар за декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството от 10 ноември. 

По данни на „Булгаргаз“, цената, която дружеството предлага за българския пазар остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този начин за българските потребители се осигурява значително ценово предимство, в сравнение с тези в Европа. В утвърдената цена на природния газ от 102,33 лв./мвтч са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за  „обществена доставка“  и компонента за компенсиране на разходи за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“.