Без никакви изчисления са били нахвърляни идеите в областта на доходите на преговарящите за коалиционен кабинет партии. Ако трябва да се прави истинско коалиционно споразумение като в Германия или Холандия, то задължително е придружено с разчетите кое колко струва и ефектът от мярката. Това посочи финансовият експерт Любомир Дацов, който бе  предложен за министър на икономиката в проектокабинета на "Има такъв народ" през лятото.

Това, което стана, е че идващото правителство препотвърди нивото на доходите - добавката към пенсиите ще остане, а трябваше да падне, но това само потвърждава правилото, че веднъж вдигнати доходи никога не могат да се свалят, заключи той в коментар тази сутрин пред Би Ти Ви.

570 млн. превишение има в бюджета, дължи се и на приходите, но и на това, че почти няма похарчени пари за капиталови разходи тази година.

Дефицитът се определя от икономическия растеж и обстановката в държавата. Всички показатели, включително публикуваните от ЕК, сочат, че следващата година не може да се говори за криза и България да е на дефицит. Реалистичните цели са балансиран бюджет и дефицит около нулата. Изхвърляне е растеж около 4,5% - това са около 6 млрд,, смята Дацов.

За 100 лв.. по-висока заплата се губят около 26 хил. работни места - това обявиха работодатели. Финансисът подкрепя позицията им.

Ако е еднократно, няма значение, но ние имаме постоянно нарастване на минималната работна заплата от управлението на ГЕРБ насам. Това са хората с ниско образование - те работят в областите, в които се дава МРЗ. И отдолу растат заплатите - най-ниските, а отгоре няма условия за такова нарастване и този който е с добро образование и нормална работа започва да получава колкото този, който полага некачествен труд и не е образован. Това нормално ли ви се струва, попита Дацов.

Освен това настъпили ли някаква криза, първото нещо е да се уволнят служителите. Не може да е конкурентноспособна икономика, в която заплатите постоянно изпреварват производителността на труда. Това е и обяснението за появата на инфлацията.

Финансистът бе категоричен, че правилният подход е да отпадне административното определяне на минималната работна заплата, а това да се договоря по браншове - така както предложиха от АИКБ на кръгла маса със служебния социален министър Гълъб Донев в понеделник и както настоява бизнесът от години,