Първият в света висококапацитетен подводен кабел, свързващ Европа и Латинска Америка, вече работи на пълен капацитет, съобщиха от EllaLink и Equinix, Inc., двете компании, сътрудничили си в изграждането му.
Новата система, предоставена от EllaLink до IBX /International Business Exchange/ центровете за данни на Equinix - SP4 в Сао Паоло, LS1 в Лисабон и MD2 в Мадрид, осигурява увеличение в размер на 50 процента на мрежовата работа между Бразилия, Португалия и Испания, сравнено с използваните преди маршрути през Северна Америка. Намаляването на забавянията е критично важен фактор за компаниите, предоставящи облачни и финансови услуги или съдържание.
EllaLink е избрала да работи с Equinix заради опита и знанията на компанията в предоставянето на инфраструктура за подводни кабели от най-ново поколение, както и богатата екосистема от мрежи, облачни решения, доставчици на финансови и ИТ услуги. Equinix е партньор по взаимосвързаността на повече от 40 от настоящите проекти за подводни кабели.
Equinix присъства и в България от години. През април 2019 г. беше открит вторият International Business Exchange (IBX) център за данни в София на стойност 19 млн. долара. Сградата се захранва със 100 процента зелена енергия - практика, наложена от първия център на Equinix в София от 2016 г.
Подводните кабели са ключът към глобалната свързаност. 99 процента от междуконтиненталния интернет трафик преминава през тях, а по-малко от 1 процент от останалия трафик се пренася през сателитните системи. Очаква се глобалният пазар на подводни кабели да достигне 22 милиарда долара до 2025 г., което е двукратно увеличение спрямо 2019 г. Голяма част от този ръст идва от кабели, свързващи Латинска Америка с останалия свят, пише в съобщението.