2 лв. на час ще се плаща до 20 ч

Синята зона за паркиране в София вече е повече от двойна - с 13 000 паркоместа, и по-дълго работно време. Досега местата бяха 5000. Новите правила в столицата влязоха в сила днес.

Така синята зона, в която час престой струва 2 лв., вече ще работи от понеделник до събота от 8,30 до 20 ч.

Без промяна в работното време остава по-евтината зелена зона - от 8,30 до 19,30 ч в делнични дни и от 10 до 18 ч - в събота.

Премахва се възможността държавни и общински институции да ползват до 3 безплатни паркоместа като служебен абонамент. Те вече ще се заплащат, като се въвежда ограничение до 5 паркоместа в служебен абонамент за един административен адрес. Това са част от промените в наредбата за организация на движението, които Столичният общински съвет прие днес.

Новата, по-широка синя зона за паркиране е оградена от булевардите “Скобелев”, ул. “Опълченска”, “Сливница”, “Д. Николаев”, ул. “Проф. Милко Бичев”, “Евлоги и Христо Георгиеви”, “Пенчо Славейков”, “Прага”, “Хр. Ботев”, улиците “Позитано”, “Марко Балабанов” и “Добруджански край”.

Зелената зона, която досега беше с 28 000 паркоместа, вече се свива до 21 000 за сметка на синята. В нея обаче влиза нов район - в кв. “Зона Б-19”, където са разчертани 550 паркоместа.

Освен това от 1 декември отпадна възможността държавни и общински институции да ползват до 3 безплатни паркоместа като служебен абонамент. Вече действа ограничение до 5 паркоместа в служебен абонамент за един административен адрес.

Така с тези промени в зоните за паркиране се освобождават около 430 паркоместа.

Друга новост е, че служебен абонамент за паркиране вече ще може да се ползва и до 23 часа в делнични дни, както и през уикенда - от 8,30 до 19,30 ч.

Двете услуги се заплащат и са на цена 1/3 от тази на служебния абонамент за един месец. За синя зона тя е 650 лв. месечно за едно място, а за зелена - 450 лв. Тази опция бе предвидена по искане на хотелиери, собственици на заведения и представители на бизнеса.