Алибаба груп  обяви, че от 1 април 2022 г. Тоби Сю ще замени Маги Ву като главен финансов директор на холдинга, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Най-голямата китайска компания за електронна търговия освен това ще преструктурира бизнеса си, посочва АП, цитирана то БТА.

Сю премина на работа в Алибаба преди три години от PricewaterhouseCoopers, а през юли 2019 г. беше назначен за заместник-главен финансов директор.

Ву, която е главен финансов директор на Алибаба от 2013 г., ще остане в борда на компанията като изпълнителен директор. Тя ще остане член и на Алибаба партнършип - група висши служители, имащи правото да номинират членове на управителния съвет на компанията.

Същевременно Алибаба обяви, че формира специален екип - International Digital Commerce, натоварен със задачата да ръководи електронната търговия на компанията на международните пазари. China Digital Commerce пък ще отговаря за операциите в Китай. Двата екипа ще бъдат ръководени съответно от Цзян Фан и Труди Дай.

Миналия месец Алибаба намали прогнозата за продажбите си на годишна база. Очакванията са ръстът за 2021 г. да бъде най-нисък от листването на компанията в Ню Йорк през 2014 г.