Руският президент Владимир Путин разпореди на Роснефт да подготви и представи до март 2022 г. проект за износ на газ за Европа. Досега монопол за такъв износ имаше Газпром. Основната причина за новия проект е повишеното търсене на газ на Стария континент, съобщи агенция Интерфакс.
Путин е наредил на правителството, съвместно с Роснефт и Газпром, да излязат с предложение за износ на 10 милиарда кубични метра газ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е признал пред журналисти, че такъв проект се подготвя.
Роснефт, в който 20-процентов дял притежава Бритиш петролиъм /ВР/, е водеща руска петролна компания. Нейният главен изпълнителен директор Игор Сечин, който е приближен на Путин, неотдавна призова руския президент да вдигне монопола на Газпром върху износа на газ за Европа.
Цените на газа в Европа растат главоломно през последните месеци, а Газпром не е в състояние да задоволи търсенето. Отваряне на тръбите на Газпром за Роснефт би помогнало на Русия да изпълни ангажиментите си към европейските потребители, допълва АФП.