От енергийното министерство са предложили да падне на 10% за четири месеца

 България малко закъсня с предложението, редица държави в ЕС вече взеха такива решения

На борсите в Европа котировките полудяха, у нас също е скъпо, но няма нови рекорди

България ще започне подготовка на искане за прилагане на намалена ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ.

Това е решило правителството на заседанието си в сряда. То е одобрило доклад на министъра на финансите за стартиране на преговори с Комитета по ДДС към Европейската комисия.

Според правилата държавите от ЕС могат да свалят данъка за определени стоки и услуги, сред които и газ, ток и централно отопление. Дава се право на две намалени ставки в размер между 5% и стандартната, която в България е 20 на сто, едно освобождаване от ДДС и една друга, която варира между 0% и намалените ставки.

Предложението на служебното правителство е мярка срещу високите цени на тока и газа, коментираха източници от финансовото министерство. Според тях България може да договори намаляване на косвения данък на нива от 9%, каквито има за туризма. От няколко независими източника “24 часа” научи, че

от енергийното

министерство

са предложили

данъкът да бъде

намален на 10%

за срок от 4 месеца, което означава от януари до април следващата година.

Васил Велев - ротационен председател на асоциацията на работодателските организация, заяви, че ако намалението на данъка е временно, бизнесът го приема. Но с уговорката, че тази мярка няма да реши дългосрочно въпроса с високите цени. При положение че токът струва 400 лв. за мегаватчас, то с намалената ставка цената ще падне с 40 лева, а преди покачването на котировките цените на борсата бяха 100 лв., даде пример Велев. Според него при този изкривен пазар сега надвзети пари се събирали в бюджета, във фонд “Сигурност на електроенергийната система” и в производителите. Поради това в момента се правела подписка от минимум 100 браншови организации с искане за компенсации, тъй като за декември и януари към този момент не са предвидени. Сумата, за която настоява бизнесът, е над 200 лв. за мегаватчас.

Същевременно шокът с цените на тока на пазарите в Европа продължава, като поредният пик е с ден на доставка 9 декември.

Та запад от Румъния и Сърбия токът струва между 270 и 287 евро за мегаватчас, като най-скъп е във Франция - 287,5 евро, в Германия - 277,88 евро. В България е сравнително “евтино”, като мегаватчас излиза 233,29 евро. За първи път и Полша вдига цените - 227,73 евро, докато традиционно там котировките не стигат 200 евро.

За да се справи с танца на цените, председателката на ЕК Уpcyлa фoн дeн Лaйeн заяви през октомври, че

cтpaнитe члeнки

могат да

пpeмaxнaт

дaнъцитe въpxy

тока и газа

Пред Европарламента тогава тя каза, че някои мерки могат да бъдат предприети много бързо според сегашните правила на ЕС. Това включва облекчения за бизнеса чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и намаляване на енергийните данъци.

Фон дер Лайен напомни, че средно една трета от енергийните цени на едро се определят от пазара, една трета зависи от таксите за инфраструктурата, но още една трета - от националните и местните данъци, като в някои страни членки те достигат 50%.

От ЕК посочиха още, че страните могат да въведат и мерки за пряко подпомагане на крайни потребители, изпаднали в енергийна бедност, например чрез предоставяне на ваучери или плащане на части от сметката за енергия.

България леко закъснява с идеите си за данъчни облекчения. Още през октомври бе прието в Германия данъкът, който се плаща за подпомагане на възобновяеми енергийни източници от всички потребители, да бъде намален почти наполовина от 1 януари.

Испания, която е по-зависима от природния газ за производството на електроенергия, през юли реши да намали ДДС върху електроенергията.

Последвалите рекорди на цените премахнаха ефекта от това намаляване и през септември правителството временно намали още един данък върху електроенергията и постави ограничения върху печалбите на енергийните компании.

Чешкото правителство премахна ДДС върху електроенергията и газа за месеците ноември и декември и се стреми да удължи това за цялата 2022 година, ако обаче получи разрешение от Брюксел. В края на ноември Полша реши вpeмeннo щe нaмaли дaнъцитe въpxy eлeктpoeнepгиятa и пpиpoдния гaз за три месеца от януари, както и aкцизa въpxy гopивaтa за пет месеца.

Франция

замрази цените

на газа до края

на 2022 година

и следващото поскъпване на електроенергията ще бъде ограничено до 4% благодарение на намаляване на данъците.

Италия също замразява цените на газа за 2,5 милиона души, докато за най-бедните няма да има увеличения на сметките им за ток. За други това намалява ставката на ДДС до 5,5%.

Ако предложението за намаляване на ДДС в България

стигне до

гласуване в

парламента,

не е ясно дали

ще бъде прието

Защото по време на преговорите за редовен кабинет бъдещият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев отхвърли предложение за намаляване на данъка.

Според него помощта за бизнеса и домакинствата трябва да е целева, а въвеждането на диференцирани ставки на данъка можело да доведе до хаос в събирането му.

БСП обаче подкрепят идеята за по-нисък данък и именно от тях дойде тази идея по време на обсъжданията за енергетиката в новата четворна коалиция. Предложението на БСП бе за намаление на ДДС за ток и газ на 9%.

Освен това от партията искат и специален фонд, в който да се събират свръхпечалбите от производителите и търговците на енергия. Парите щели да се използват за подпомагане на икономиката и бизнеса и на социално слаби семейства.

Искат и държавата да се ангажира с осигуряването на безплатни 200 киловатчаса ток за бедни семейства.

При дебатите за енергетиката от ИТН и “Демократична България” не коментираха идеите за намаляване на ДДС, но единодушно подкрепиха помощите за бизнеса, при които държавата поема част от цената на тока, да продължат и през следващата година.

Те бяха приети от служебното правителство за октомври и ноември. Мотивът да не важат за следващите месеци бе, че от този месец вече ще има работещ парламент и той може да гласува допълнителни мерки, които да подкрепят не само бизнеса, а и домакинствата.