Патентното ведомство връчи годишните си награди

Иновациите са израз на обединение на знания, въображение, размах на мисълта и поглед в бъдещето. Те дават възможност да създадем ръст в икономиката си и да си осигурим позиция сред водещите индустриални региони.

С тези думи председателят на Патентното ведомство проф. Владя Борисова откри традиционните награди “Изобретател на годината”, “Селекционер на годината” и “Иновативно предприятие”.

343 изобретатели, 1/4 от които са с повече от едно изобретение, се състезаваха за престижната награда тази година. Домакин на събитието в сряда беше Патентното ведомство. То се проведе в партньорство със Съюза на изобретателите в България и Българската търговско промишлена палата (БТПП).

За първи път има награда “Иновативно предприятие”, чиято цел е да насърчи връзката между изобретателството, предприемачеството и икономическия растеж.

Стоян Гишин и колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен бяха вписани в Златната книга на Патентното ведомство на официална церемония в президентството.
Стоян Гишин и колектив от Института по лозарство и винарство в Плевен бяха вписани в Златната книга на Патентното ведомство на официална церемония в президентството.

Трима победители взеха награда в категориите на “Изобретател на годината”.

Д-р Стоян Гишин беше отличен в категория “Електроника и електротехника”. Той е разработил метод за зареждане на акумулаторни батерии. Основните недостатъци при производството им е големият разход на електроенергия, а Гишин е успял да го намали значително. “Получих официална покана от един университет и един огромен завод за производство на електробатерии и електромобили. Те посетиха България, поканиха ме в Китай, където реализирах патент в техния завод”, разказа изобретателят.

Той допълни, че е започнал работата си върху акумулаторите преди 50 години. Благодарение на иновациите му при производството им не се отделят вредни вещества, а качеството и животът им се повишават.

Гишин работи и върху съхраняване на възобновяема енергия, както и за енергоефективно и чисто рециклиране на акумулатори, с което беше номиниран и за наградата в категория “Химия и биотехнологии”.

Патентното ведомство връчи годишните си награди
Патентното ведомство връчи годишните си награди

За целия си принос Гишин беше

вписан и в

Златната книга

на откривателите

и изобретателите

на Патентното ведомство. Това се случи на официална церемония в президентството в сряда сутринта. Гишин определи този ден като най-големия в живота му.

Освен него в Златната книга беше вписан и колективът доц. д-р Здравко Наков, Татяна Йончева и Ваньо Хайгъров, начело с проф. д-р Мирослав Иванов от Института по лозарство и винарство в Плевен, открил над 10 нови сорта грозде. Те са пригодени да издържат на студ и са екологично чисти, което ги прави подходящи за производство на биопродукция.

“Заедно възстановяваме една традиция на почит към учените и изобретателите, които са допринесли за напредъка на страната ни. Днес отбелязваме 40-годишнината на Златната книга”, изтъкна президентът Румен Радев.

СТОЯН ГИШИН
СТОЯН ГИШИН

Изобретател на годината в категория “Машиностроене и строителство” стана Николай Димитров

с изобретението

си за керамична

водосточна

керемида,

т. нар. улама. Уламите се произвеждат от ламарини и метални изделия, което ги прави неустойчиви на UV лъчи, корозия и киселинни дъждове, но керамичният материал решава този проблем. Освен това дизайнът на уламата на Димитров, която е с обратен ъгъл, не позволява на попадналата вода да излиза от нея. Леко цилиндричната ѝ форма дава възможност при последните метри от монтажа керемидите да влязат една в друга, без да трябва да се режат и чупят.

“Имам една мечта - инкубатор за прототипи. Всички сме виждали колко е трудно да се направи прототип. Идеята е едно, но когато хората могат да се докоснат до прототипа, разсъждават по съвсем друг начин”, изтъкна Димитров, който смята, че това ще помогне иновациите да се внедрят по-лесно в индустрията.

НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ
НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ

Проф. д.б.н. Красимира Тодорова-Хайрабедян получи наградата за “Химия и биотехнологии” за

диагностика

и терапия на

карцином на

простатата

Чрез метода на Хайрабедян може да се открие онкофузионен протеин при пациенти с рак на простатата. При 50% от тях се наблюдава онкофузия - генна реанжировка, която може да доведе до метастази. Методът е много подходящ за насочване на правилно лечение. Той е лесноприложим, тъй като е достъпен, бърз, сравнително евтин и за изследването е нужна само капка кръв. Данните на проучването на Хайрабедян са публикувани в престижно списание и са сред 6-те най-влиятелни статии за годината.

Наградите на тримата победители бяха връчени от председателя на Патентното ведомство проф. Владя Борисова.

“Иновациите са от изключителна необходимост и от особена важност за България и прогреса на човечеството.

Патентното

ведомство

върви в крак със

съвременните

проблеми, които

науката се

стреми да

разреши,

като развива все по-нови и нови технологии. Те целят да подкрепят продуктивността, конкурентоспособността и икономическия растеж”, отбеляза Борисова при откриването на церемонията.

Тази година искахме да достигнем до повече изобретатели и проведохме конкурсите по нов модел. Едната ни целева група бяха автори на изобретения, които в последните 12 месеца публично са доказали своите нови в световен план решения и които са индустриално приложими, разказа председателят на Съюза на изобретателите в България Марио Христов.

Той връчи наградите във втория конкурс “Селекционер на годината”. Те са в две категории - “Колективни селекционерски постижения” и “Млад селекционер на годината”. Всички отличени са а Председателят на Патентното ведомство Владя Борисова връчва награда на Красимира Тодорова-Хайрабедян.

Председателят на Патентното ведомство Владя Борисова връчва награда на Красимира Тодорова-Хайрабедян.
втори на нови сортове ечемик.

Проф. Драгомир Вълчев е автор на 36 сорта ечемик и овес, сред които са първият в България сухоустойчив сорт ечемик “Орфей” и първият пролетен “Венера”, а съпругата му проф. Дарина Вълчева - на 15 сорта ечемик, включително “Перун” - първият български, устойчив на праховита главня. Двамата пък са селектирали общо 13 сорта, които са достигнали до Турция, Северна Македония и др. Ценното в селекционната им работа е създаването на сортове, устойчиви на абиотичен стрес.

Най-голямата гордост на семейството е обаче тяхната школа за селекционери, които вече имат и свои сортове.

Млад селекционер на годината стана д-р Маргарита Колева, която е автор на два сорта ечемик, които се разпространяват успешно в страната и в чужбина, като сорт “Ситара” е включен в сортовата листа на Турция.

Българският производител на бойлери и отоплителни уреди “Теси” е иновативната компания за 2021 г. Тя първа в Европа създава конвектор и бойлер с управление през интернет, имат серия конвектори, които убиват бактерии, и много други иновации.

Наградата получи Цветомир Цанков от председателя на БТПП Цветан Симеонов.