Финансирането с бюджетни пари вече няма нищо общо с многогодишно харчене за покриви, чешмички. Причината това да се наложи е, че актуализацията на бюджета през м.г. се случи късно. Както и това, че някои разходи , като тези за подкрепа на превозвачите и на туризма бяха отложени за тази година. Надявам се с нормална бюджетна година в средата на 2022 г. да не се налага такова харчене за напред.
Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред депутатите. Той отговори на въпрос на народния представител Петър Чобанов от ДПС. Чобанов изрази съмнения в това, че отчетът, представен от Василев обхваща всички разходи и поиска да знае за какво са похарчени близо 9 милиарда лева. Според Чобанов ударното харчене засилва инфлацията.
Министърът припомни, че разходната част на бюджета за 2021 г. е увеличена два пъти - веднъж по време на актуализацията, когато 2,5 млрд. лв., бяха насочени за подпомагане на пенсионерите, за социални дейности, за бизнеса по време на пандемията и допълнителни средства за здравеопазване. В края на декември 2021 г., парламентът разпредели допълнително 1,2 млрд. лв., като от тях 750 млн. лв. са за добавки към пенсиите от 60 лв. за периода януари – юни 2022 г. и 450 млн. лв. за енергийни помощи. На последното си заседание за годината Министерският съвет е направил няколко преструктурирания на бюджета, като за сметка на спестявания от централния бюджет са отпуснати още 410 млн. за енергийни помощи, а от преструктуриране на средства за Ковид-кризата са заделени 100 млн. лв., предназначени за изплащане на добавка по 75 лв. за ваксиниране на възрастните хора. Той добави, че са прехвърлени по набирателни сметки част от средствата, предвидени в актуализацията на бюджета, които не са били изразходвани през 2021 г.
Василев обеща да предостави на всеки, при интерес, подробна справка за изразходваните средства. Справката-отчет бе предоставена на журналистите преди два дни.