Това не е сакрално число и не му се плашeте, а го приемете като повод да се замислите

Aко са минали повече от 4 години от последния път, в който сте получили повишение, вероятно трябва да се откажете от мисълта, че някой ден ще получите, твърди Уитни Джонсън, треньор по развитие на кариерата в Harvard's Executive Education program.

Освен ако не сте на върха на йерахията, да стоите цяла петилетка на едно и също място

не е добър признак за шансовете ви в тази компания.

Не е задължително да са ви издигали в ранг, но ако и не са ви възложили повече отговорности, които по правило вървят с по-висока заплата, значи оценката на ръководството за вас не е добра. Особено пък щом възможности са се отваряли междувременно.

Трябва да опитате да разберете каква е причината да не получавате повишение или увеличение на заплатата. Най-често се налага честно да си признаете, че

може би сами сте си виновни,

понеже не изпитвате желание да направите нещо повече от това да покривате работния минимум. Страдате от липса на мотивация и дори вие досега да не сте си дали сметка за това, шефът ви го е забелязал. Трябва да му покажете, че сте готови да излезете от зоната си на комфорт и да приемете нови предизвикателства.

Друг вариант е да откриете, че ви липсва едно или няколко нови умения, които се налага да усвоите, преди да се изкачите до следващото ниво на професионалната стълбица. Не правете грешката да вярвате, че всичко знаете и можете, колкото и опит да сте натрупали. Не смятайте и че с талант всичко ще постигнете. Дори да го имате, той трябва да бъде доразвиван непрекъснато. Постоянството е двигателят, който ви е нужен и за усвояване на нови умения, и за доизграждане на таланта.

Според специалистите по кариерно развитие, ако фирмата ви е от тези, в които има оценки за служителите и в тях за представянето ви пише нещо от сорта "покрива изискванията", се налага

да се поразмърдате.

Няма да загубите работата си, но определено сте в застой. Всичко, което правите, е на средно ниво. Щом искате повишение, единственият ви правилен избор е да положите доста допълнителни усилия, за да ви забележат.
Може би шефът ви не е наясно с факта, че искате промяна във вашите задължения, която да покаже, че сте в състояние успешно да се справяте с по-големи отговорности. В такъв случай

проведете открит разговор с шефа си,

попитайте какви са шансовете ви и какво точно е необходимо, за да продължите кариерното си израстване. Постарайте се да получите яснота, защото от нея зависи има ли какво да чакате в тази фирма, или е по-разумно да потърсите възможности за себе си другаде.

Много е вероятно и самата компания да е в застой. Крепи се на постигнатото, възпроизвежда го. Получавате си редовно заплатите, но нищо не се развива. За това има съвсем видими числови признаци: запазване на едно ниво на приходи, статичен пазарен дял, фокус върху съществуващи продукти и услуги, липса на иновации.

Индиректен признак е, че служителите и мениджъри са едни и същи от десетилетия, не се назначават нови хора. По принцип е хубаво да няма текучество, но пък никой и нищо да не мърда е сигурен знак за дефицит на воля за развитие. В такава фирма и на вас ще ви е трудно да направите крачка напред.

Между другото, специалистите подчертават, че

да не харесвате работата си и да сте в застой са две различни неща.

Безспорно е, че липсата на повишение води до неудовлетвореност. Но не означава непременно, че преставате да харесвате работата си. Има много други, по-силни причини, заради които да я намразите и застоят обикновено не е сред тях. Това го прави даже по-опасен. Човекът, който осъзнава, че не харесва работата си, е по-склонен към промяна. Човекът, който е в застой, но по принцип харесва работата си, е по-склонен да изчаква.

4 години без повишение са ориентировъчен срок и не бива да изпадате в черни мисли за професионалното си бъдеще. Но

не е далновидно и да се правите, че всичко си е наред.

Пасивността е страховит враг. Като ви обземе, се отказвате от активна роля, губите контрол върху живота си.
Не приемайте 4 като сакрално число, макар и да е посочено от специалистка от елитно бизнес училище като Харвард. Приемете го като повод да се замислите за кариерата си, да видите проблемите и да не ги игнорирате. Колкото и да ги пренебрегвате, те няма да изчезнат, само ще се задълбочават.

Впрегнете енергията си да намерите истинските им решения, да направите план, да действате и да си гарантирате професионално развитие. Дори да не стане от първия път, опитайте пак и не си позволявайте да мислите, че сте в задънена улица.

Както казва Конфуций, "Когато е очевидно, че целите ви не могат да бъдат постигнати, не променяйте целите, а действията си".

Можете да прочетете още за успех в кариерата:

Трикове да се справите с колега мръсник

Коварни въпроси на интервю за работа

Правителството и 9 теми, по които да си траете пред колегите

Огледалните неврони ви издават, ако мразите шефа

Как да живеете с хиперактивен шеф