Мраморен фрагмент от храма Партенон е върнат в Атина от музей в Сицилия, съобщава агенция Ройтерс. Официални представители се надяват, че тази стъпка ще даде тласък на усилията за връщане и на скулптурите от най-известния гръцки античен паметник, които се намират в Британския музей, посочва агенцията.

Музеят на Акропола представи днес "фрагмента Фейгън" с размери 35 на 31 см, който представлява крака на седналата богиня на лова Артемида, част от източния фриз на Партенона, съобщава БТА.

Фрагментът е върнат в родината му от археологическия музей "Антонио Салинас" в Палермо. Сега той ще бъде поставен в галерията на Партенона - стая със стъклена преграда, която представя скулптурите от 160-метровия фриз на храма по същия начин, както те са стояли на оригиналния паметник, като частите, които се намират в Британския музей, са заменени с гипсови копия.

"Чудесно е, че сицилианските и италианските приятели решиха да го върнат там, където е роден", заяви директорът на Музея на Акропола Николаос Стамполидис.

"Надяваме се, че тази първа стъпка, направена от Сицилия, може да насърчи подобни решения и в други страни", заяви директорът на музея "Антонио Салинас" Катерина Греко.

Сицилианският археологически музей е подписал с Музея на Акропола четиригодишно споразумение с възможност за подновяване за заемане на този фрагмент срещу статуя и ваза при същите условия. Крайната цел обаче е "постоянното връщане" на фрагмента в Атина.

Около половината от скулптурите от пети век преди Христа, които някога са украсявали храма Партенон на Акропола, днес се намират в Британския музей в Лондон, който отхвърля дългогодишните призиви на Гърция за връщането им в Атина. Малки фрагменти обаче се намират и в други европейски музеи.

Фрагментът Фейгън е попаднал в Палермо, донесен от британския консул в Сицилия през деветнайсети век Робърт Фейгън, но не е известно как той го е придобил. След смъртта на Фейгън вдовицата му продала фрагмента на музея на университета в Палермо "Реджо", който по-късно се превръща в регионалния музей "Антонио Салинас". Сицилианските местни власти са започнали разговори с италианското министерство на културата, което се занимава с подобни връщания на културни ценности, заемът да стане постоянен.

Гръцките власти се надяват, че тази стъпка ще насърчи Британския музей също да върне скулптурите, свалени от британския посланик в Османската империя в началото на деветнайсети век лорд Елгин.

В замяна на фрагмента от Партенона Музеят на Акропола заема на Палермо мраморна статуя на богинята Атина от пети век преди Христа и амфора от теракота в геометричен стил от средата на осми век преди Христа.