Втори маршрут бил в източна посока по склона на Пирин

Европейската комисия категорично се противопоставя на идеята трасето на магистрала “Струма” да минава през Кресненското дефиле. Затова се връщаме на другите два алтернативни варианта - преминаване в източна посока по склона на Пирин или тунел през дефилето. Това заяви министърът на околната среда Борислав Сандов по време на изслушване в парламентарната комисия.

Според него по-подходящото трасе, което е и по-екологично, е с тунел, въпреки че е по-скъпо.

Тези варианти са разглеждани още от 2008 г. и има положителна оценка за въздействието на околната среда. ЕК обаче изисква нова оценка, стана ясно от думите на Сандов.

“Към този момент имаме огромно забавяне по трасето поради нежеланието да се съгласим с изискването на ЕК. Преминаването на трасето по дефилето ще породи наказателни процедури. Ние искаме да ги избегнем и да не се инвестират национални средства, а европейски”, заяви министърът, но уточни, че вероятно това няма да стане през този програмен период, а през следващия.

Преди дни Сандов обаче заяви, че вариантът за прокопаване на тунел бил вече изоставен, и се спря на идеята трасето да минава през Пирин - това не би оскъпило много проекта и щяло да има допълнителни ползи за местните хора. Става въпрос само за едното платно - в посока София. Другото - към Гърция, на практика е сегашният път към дефилето, който само ще се реновира, без да се разширява.

Пред комисията Сандов допълни, че в коалиционното споразумение е записано намерение да се прокопае тунел и под Петрохан. Нов ОВОС за прединвестицинно проучване за пътя Монтана - София няма да е нужен.

Най-новият вариант на плана за възстановяване трябва да бъде изпратен до ЕК до края на тази седмица, каза още Сандов и уточни, че в него правителството ще заложи една от двете вече предложени дати за затваряне на въглищните централи - 2038 и 2040 г., но не уточни коя.

Така или иначе обаче въглеродното замърсяване от тях ще се ограничи по един или друг начин, като министърът бил стартирал диалог с централите, включително бил разговарял по въпроса с американския посланик Херо Мустафа.