След като падне мораториумът, ще има шоково поскъпване на газа и тока, освен ако някой не реши да направи някакви промени в Закона за енергетиката, каза в студиото на „Лице в лице“ по Би Ти Ви бившият шеф на "Български енергиен холдинг“ Валентин Николов.

Това че мораториумът бе предложен от ГЕРБ, чийто представител бе доскоро Валентин Николов, бе обяснено от него така: предложението не било подготвено от парламентарната група на ГЕРБ, а е бил търсен ефект да се покаже по някакъв начин на хората, че има начин да се обуздаят цените, защото се прави анализ на положението и се мисли модел за ценообразуване. „Но такъв модел не е създаден от управляващите досега. Те създадоха в парламента работна група, която се е събирала само веднъж за 5 минути. Утре изтича срокът на работата й, а никой не казва какво са решили“, каза Николов.

Бюджетът има голям приход от ДДС и акциз от високите цени на тока и газа. Само че ако тези пари бъдат взети, това ще затрудни БЕХ, тъй като холдингът има два облигационни заема и те могат да станат предсрочно изискуеми, предупреди Николов.