Оранжерийните производители търпят най-големи загуби от високите цени на газа и тока

Земеделският министър Иван Иванов очаква бюджетът да бъде внесен следващата седмица

Няма язовири в критично състояние

Високите цени на природния газ изправиха пред истинско изпитание оранжерийните производители. 

"Земеделските производители ще бъдат компенсирани по няколко механизма - плащания de minimis и нотифицирана държавна помощ от бюджета. Ние сме направили разчети за оранжерийното и зеленчукопроизводството, сега сме на етап преговори с Министерство на финансите, конкретната сума ще стане ясна по-късно. Борим се за сума от 150 милиона по нотифицирана помощ от така наречените COVID мерки, но още се преговаря. Очаквам Бюджета да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание другата седмица. Плащанията не са със задна дата", това каза по Нова нюз Иван Иванов, министър на земеделието.

Той подчерта, че зеленчукопроизводството търпи най-сериозни загуби от високите цени на газа и тока, особено оранжерийните производители. 900 хектара са заети с оранжерийни насаждения у нас, от тях 300 се отопляват, 200 хектара от тях са на газ. Голяма част няма да могат да произведат продукция, а там са заети много хора, може да се стигне до освобождаване на работна ръка.

"Ще настоявам зе 9% ДДС на стоките от малката потребителска кошница, това е част от нашата програма, но решението ще се вземе в коалиционен формат. Крайната дума има Народното събрание", заяви социалистът.

Министър Иванов каза още, че се провеждат много срещи с браншовете и с вериги магазини, като цел е да се разшири обема на българските стоки във веригите.

"Основното е да има български зеленчуци и плодове на пазара. Ние сме партньор на производители и преработватели", категоричен е той.

Относно завареното в Министерство на земеделието, Иван Иванов информира, че са констатирани нарушения в напоителни системи, освободено е ръководството заради липса на средства, липса на реакция при наводнения, неизпълнение на договори за ремонт и възстановяване на диги.

Министърът информира още, че на този етап критични язовири няма, но с ново ръководство ще се направи обективен анализ, защото не може да се разчита на заварените данните.

"Твърде е вероятно да се забрани износа на дървесина за трети страни. До края на януари целим да наситим пазара с дърва за битово потребление и да върнем цената на нивата от миналата година. До средата на февруари се надяваме цената на дървата за отопление да бъде нормална", заяви още Иванов.