Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било 

От 29-ти януари до 6-ти февруари да бъдат неучебни дни, предлага министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

Учителите и учениците ще имат възможност да си починат след първия учебен срок, а и здравната система ще бъде облекчена заради очаквания пик на COVID заболяемостта.

Предложението ще бъде обсъдено със социалните партньори на отрасов съвет в петък.

2,58% са карантинираните ученици в момента. Учителите са 3,6%, а помощният персонал в училище - 2,3%.

Министърът на образованието Николай Денков очерта на брифинг днес приоритетите на МОН за 2022 година. Това става на фона на вихрещия се щам Омикрон в България, където цели области могат да затворят училищата си принудително.

Основната цел е повишаване качеството и обхвата на образователната система.

Предвидени са средства за безплатно настаняване в детските градини на всички деца от 3 години нагоре, каза Николай Денков.

"Още в събота по БНТ изказах мнение, че трябва да се обсъди сериозно възможността за по-дълга междусрочна ваканция и тази идея получи подкрепа както от работодателски организации, така и от един от синдикатите. Ще взема решение, след като взема предвид и реалната ситуация в страната. Ние нямаме изключително високи стойности средно за страната, имаме разнообразие в различните региони, като разликите понякога са 5-8 пъти".

По-рано председателят на Синдиката на учителите Янка Такева настоя гимназиалният курс да премине към онлайн обучение.

"Няма никаква причина на национално ниво да затваряме каквото и да било в момента", категоричен е министърът.

Той каза, че подкрепя възможността да имат учениците по-дълга ваканция, която съвпада с междусрочната и случаите на COVID.

Министърът подчерта, че ще работи по така наречения локален подход - няма причина той да бъде променян, обясни той.