"24 часа" публикува право на отговор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД, изпратено до редакцията. То е във връзка с материала "От водния холдинг при служебния кабинет изтекли още 31 млн. лв. към водни дружества" (материала виж тук). Правото на отговор се публикува без съкращения и редакционна намеса.  

ВиК Холдингът – удобната дъвка или неразбиране на проблема

• Структурата отпусна 20 млн. лв. за инвестиции в мрежата и 11 млн. лв. заеми заради рекордно високия ток
• Начело на дружеството са хора с богат управленски опит по международни и национални проекти

ВиК Холдингът и концентрираните в него 1 млрд. лева привличат година и половина вниманието на гражданите и на политиците. И с основание - заради концентрирания в него огромен финансов ресурс за оздравяване на сектора.
„Български ВиК холдинг“ ЕАД е търговско дружество с държавно участие, чиито средства не са похарчени по време на предишните управляващи. Не са раздавани без основание и по време на двете служебни правителства през 2021 г.
Заделеният от държавата капитал е за подпомагане на ВиК дружествата под шапката на „Български ВиК холдинг“ - за инвестиции, за подмяна на старата и амортизирана инфраструктура, за нови пречиствателни станции, за намаляване на загубите по мрежата. Целта от една страна – гражданите да получават качествена питейна вода. А от друга страна – експертният потенциал от инженери, финансисти и юристи на ВиК холдинга да подпомогне и оздрави ВиК дружествата, така че да започнат да работят на по-висока скорост и да предлагат по-качествени услуги.
В създалата се кризисна ситуация с цената на електроенергията за бизнеса от лятото на 2021 г. ВиК секторът изпадна в тежка ситуация, в която пристигащите фактури за ток в дружествата се оказаха по-големи от приходите. ВиК Холдингът гарантира непрекъснат достъп на гражданите до течаща питейна вода вярвайки, че достъпът на хората до услугата е основно тяхно право.
В тежката ситуация част от 23-те ВиК дружества под шапката на ВиК Холдинга подготвиха и защитиха инвестиционни проекти, за които получиха финансиране. С реализирането им те ще предоставят по-добра услуга на гражданите. Така например от юли 2021 г. до края на декември ВиК-Пловдив и ВиК-София област разработиха и защитиха планове за подмяна на стара и амортизирана мрежа. Те вече разполагат с поисканите и отпуснати от ВиК Холдинга средства. ВиК-Смолян и ВиК-Бургас също разработиха проекти, получиха зелена светлина за реализирането им, а в момента тече процес по сключване на договорите. Така от юли до края на декември 2021 г. одобрените инвестиционните заеми, които ВиК Холдингът е одобрил за финансиране при спазване на всички законови разпоредби, е в общ размер на 20 028 351 лева.
В същото време ВиК дружествата бяха застигнати от токов удар заради вдигналата се с 300% цена на електроенергията за бизнеса. За да гарантира постоянна услуга и да не допусне режим на водата заради спиране на енергоемките помпи, ВиК Холдингът отпусна заеми на друга част от дъщерните дружества, за да погасят натрупаните сметки за електроенергия. Въпреки преговорите за разсрочено плащане на сметките, част от ВиК дружествата бяха заплашени от спиране на електрозахранването заради натрупаните сметки и невъзможността на операторите да ги погасят веднага в пълен размер.
Ръководството на Вик Холдинга не допусна спиране на тока на ВиК-тата и отпусна от юли до края на декември 2021 г. общо 9 заема на оборотни средства за погасяване на задължения, за да могат водните оператори да се разплатят с търговците на ток. Заемите на ВиК-Хасково, ВиК-Перник, ВиК-Видин, ВиК-Добрич, ВиК-Разград, ВиК-София област са изплатени в рамките на календарната 2021 г. ВиК-Монтана и ВиК-Перник все още не са получили поисканите по правилата на ВиК Холдинга средства, тъй като чакат одобрение от Общото събрание на съдружниците. 9-те заема на оборотни средства – отпуснати и гласувани през втората половина на 2021 г., са в общ размер на 11 217 999 лева. ВиК Холдингът подходи отговорно и не допусна гражданите да останат без питейна вода в ситуация на разпространяващи се коронавируси и сезонни вируси.
Така отпуснатите кредити от 1 юли до 31 декември 2021 г. – инвестиционни и оборотни, са общо около 31 млн. лева. Това не са просто цифри. Тези средства са за нова инфраструктура и недопускане на режим на водата в някои области, особено в ситуация на пандемия.
Според анализи на МРРБ и Световната банка, нужните средства за изцяло нова водна мрежа в България с нужните пречиствателни станции за питейна и отпадъчна вода възлиза на 10-15 млрд. лева. Тези средства, както е известно към момента, не са налични в държавата. Ръководството на ВиК Холдинга планира и разходва поверените средства от държавата с грижата на добър стопанин. Така към днешна дата наличните парични средства във ВиК Холдинга са 892 516 602 лева. Те не се раздават с лека ръка, а се отпускат по ясно разписани процедури от предишното ръководство, одобрени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Настоящото ръководство на Водния холдинг изисква внимателно разработени инвестиционни проекти, които да подобрят значително състоянието на ВиК инфраструктурата в държавата, която, видно за всички, не е била сред приоритетните за управляващите през последните 30 г. Целта на разходването на въпросния 1 млрд. лева не е да се плащат сметки за ток, а средствата на данъкоплатците да се разходват за инвестиции.
Регионалното министерство смени ръководството на „Български ВиК холдинг“ ЕАД през 2021 г., като членовете на Управителния съвет никога не са членували в партии, политически формации, не са били в кандидат-депутатски листи. Начело на структурата застанаха експерти, които година след създаването й трябваше да дадат и нов, по-бърз тласък за обновяването на ВиК сектора – да разработят основни правила за финансово управление и контрол, които не съществуваха, с цел спазване на Закона за публичните предприятия и Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.
Оперативното ръководство на структурата – Управителният съвет, включва експерти, познаващи добре работата на различните звена и структури на държавната администрация по време на различни управления. Затова не отговарят на обективната реалност опитите за внушения за некомпетентно управление в публикация на в. „24 часа“ от 17 януари 2022 г..
Изпълнителният директор на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Кънчо Кънчев е икономист и инженер, с дългогодишен управленски опит. Той е завършил престижни български и западен университети – Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Университет „Еразмус“ – Ротердам, Холандия. Има дългогодишен опит в управлението на международни и национални проекти и холдингови структури. Работил е по проекти на AAMP, USAID, има натрупан опит като консултант на проекти на Световната банка. Работил е по проекти за развитието на общинска инфраструктура и на индустриални бази. Бил е изпълнителен директор на Национална компания „Индустриални зони“ по време на няколко правителства. Кънчо Кънчев е бил член на УС на Фонд „Земеделие“, съветник на министъра на земеделието. Експертизата му в сектор регионално развитие повече от 15 г. е развитието на критична инфраструктура. Не е бил член на политическа партия, не е участвал и работил като политическо назначение.
Председателят на Управителният съвет на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Ася Стоянова e юрист с 19-годишен стаж в Министерство на земеделието по време на министри с различна политическа принадлежност. Започнала е като младши експерт, младши юристконсулт, била е директор на дирекции, сред които „Търговски дружества“, „административно обслужване и електронно управление“, „Обществени поръчки“, „Правна“ до главен секретар. Повече от 8 г. е работила в и ръководила търговските дружества към Министерство на земеделието.
Новото ръководството на ВиК Холдинга се е заело с нелеката задача да сложи ред, да въведе иновации и инвестиции в сектора, да въведе политики за енергийна ефективност и за намаляване на загубите в инфраструктурата на 23-те дъщерни дружества.
Интензитетът на работа на ВиК Холдинга с новото ръководство нарасна 2 пъти през последните месеци. Ускорението на проекти, работата по нови, начертаването на визия за развитието на сектора при спазването на ясен регламент за харчове вероятно е дъвка в устите на много хора по жълтите павета. Иначе говоренето по темата само с избрани цифри говори за неразбиране на проблема. Пътят на реформи във ВиК сектора тепърва започва.